Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Στέλιος Πέτσας: Άμεσα η χορήγηση 200.000€ στον Δημο Λαρισαίων για τους σεισμούς

Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας, για να καλύψεις τις ανάγκες τους, ανέφερε ο αν. υπ...


Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας, για να καλύψεις τις ανάγκες τους, ανέφερε ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, σε σχέση με την ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου αποκατάστασης των ζημιών των πληγέντων.

Παράλληλα, εξήγγειλε πως σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο «για να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και με πιο ακριβείς αποζημιώσεις».

Σχετικά με την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των σεισμοπαθών στη Θεσσαλία, ανέφερε πως αυτή έχει αντιμετωπιστεί με τη διαμονή 350 σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών. Έχουν μεταφέρθηκαν 66 τροχόσπιτα στη περιοχή και αναμένονται άλλα τρία τις επόμενες ημέρες. Επίσης, υπάρχουν 63 οικίσκοι και αναμένονται επιπλέον 61 που θα τοποθετηθούν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα και διάφορες κοινότητες των τριών κυρίως δήμων, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας.

Παράλληλα, το Υπουργείο προχώρησε σε μια άμεση χρηματοδότηση με 900.000 ευρώ στους τρεις πληττόμενους δήμους για τις πρώτες δαπάνες κοινωνικής προστασίας για να δοθούν και τα 600 περίπου ευρώ που αντιστοιχούν σε κάθε οικογένεια. Σε δεύτερη φάση, με την υποβολή των σχετικών τεχνικών δελτίων από τους δήμους, θα εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα χρήματα, που φθάνουν μέχρι 6.000 ευρώ για την αποκατάσταση της οικοσκευής των ανθρώπων που έχουν πληγεί.

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως ο δήμαρχος Λάρισας έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα ύψους 200.000 ευρώ και θα προχωρήσουμε άμεσα στη χορήγηση. Για τα προβλήματα στον δήμο Παλαμά Καρδίτσας, θα τα αντιμετωπίσουμε και αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες. Ενώ θα χορηγηθεί ενίσχυση, η οποία θα είναι μέχρι τέλος Μαρτίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, σε όλους τους δήμους για τη μείωση εσόδων και τις αυξημένες δαπάνες τις οποίες έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας και αυτή θα είναι μια έκτακτη ένεση χρηματοδότησης στους δήμους, στην οποία συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι πληττόμενοι δήμοι από τους σεισμούς.

Για την ολοκλήρωση των ελέγχων των ζημιών σε σπίτια από τα συνεργία της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως έχουν ελεγχθεί 5.079 και χρειάζεται λίγο υπομονή για να υπάρξει μια σωστή καταγραφή.

Ο αν. υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως συνολικά «για την αντιμετώπιση όλων των έκτακτων αναγκών που έχουν από το πρώτο τρίμηνο του 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον σε περιοχές που έχουν πληγεί είτε από πλημμύρες είτε από σεισμούς. Είναι πολλά τα χρήματα, γι’ αυτό προτιθέμεθα να έχουμε έναν πιο θεσμοθετημένο μηχανισμό, όπως αυτόν του «Ιανού». Γι’ αυτό σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί και παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα μπορέσουμε αυτά να τα θεσμοθετήσουμε, για να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και με πιο ακριβείς αποζημιώσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει η εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου αποκατάστασης των ζημιών των πληγέντων. Σημείωσε πως υπάρχουν πολλά παράπονα από τους πληγέντες σχετικά με τις καταγραφές των ζημιών σε οικίες καθώς ενώ πολλά σπίτια είναι εμφανώς κατεστραμμένα, οι ελεγκτές δεν τα κρίνουν ακατάλληλα. Εδώ, είπε ο βουλευτής, η Πολιτεία υπεύθυνα και αντικειμενικά θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες. Παρατήρησε πως στην Ελασσόνα, παρόλο που είχαν ανακοινωθεί 120 κοντέινερ, έχουν φτάσει μόνο 20. Επίσης, είπατε ότι θα ανακοινώσετε στήριξη για τις οικοσυσκευές μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. Ζήτησε μεγαλύτερη και συγκεκριμένη στήριξη σε έργα οδοποιίας και άμεσης αποκατάστασης των ζημιών καθώς και μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων των πληττόμενων δήμων από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram