Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Επιχειρήσεις: Εφιαλτική πρόβλεψη για 200.000 λουκέτα λόγω πανδημίας

Για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε στο newsit.gr ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρί...


Για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε στο newsit.gr ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η πρόβλεψη που κάνει ο ίδιος για το τι θα ακολουθήσει είναι πραγματικά εφιαλτική αφού όπως λέει θα κλείσουν οριστικά λόγω της πανδημίας πάνω από 200.000 επιχειρήσεις. 

«Κάθε μέτρο της κυβέρνησης που στηρίζει τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό. Τα μέτρα λοιπόν είναι θετικά, είναι αρκετά, αλλά δεν είναι αυτά που χρειάζεται σήμερα η αγορά για να ανασάνει», λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Και συνεχίζει: «Χάθηκαν από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, από την αγορά 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα τα χρήματα που είναι αναγκαία για να ορθοποδήσει η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πάρα πολλά γιατί θυμίζω ότι έχουμε πάνω από ένα χρόνο στα οποία η αγορά είναι κλειστή. Έχει χαθεί ένας τζίρος συνολικά πάνω από το 50% αν το αντιστοιχίσουμε από το 2019-20. Άρα λοιπόν πρέπει να πω ότι τα μέτρα είναι καλά, αλλά δεν είναι αρκετά όσα χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις, τα δύο μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν απαιτήσεις μας εδώ και πολύ καιρό. Το ένα μέτρο αφορά την πληρωμή των παγίων και  κυρίως για την εστίαση όπου περιμένουμε μαζί με το πακέτο ολόκληρο για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να ανακοινωθεί από τον κύριο Σταϊκούρα σύντομα και το δεύτερο έχει να κάνει με το «ΓΕΦΥΡΑ 2» δηλαδή πέρα από τους ιδιώτες θα έχουν στήριξη για τα δάνεια που έχουνε και οι επιχειρήσεις, κάτι που ζητούσαμε εδώ και καιρό γιατί δεν μπορεί να τιμωρείται η επιχείρηση η οποία έχει ένα ακίνητο και το οποίο το έχει βάλει μέσα στα περιουσιακά της στοιχεία. Ασφαλώς λοιπόν έχουμε θετικά μέτρα, τα οποία επαναλαμβάνω όμως δεν είναι αυτά που περιμένουμε, εάν δεν βρούμε τρόπο να ανοίξει αγοράκι είναι αυτό που λέμε ότι πρέπει να βρεθεί το μείγμα προστασίας από τον κορονοϊό και άνοιγμα της αγοράς, τότε πολύ φοβάμαι ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν τα καταφέρει θα είναι πάρα πολύ μεγάλος και θα ξεπεράσει τις 200.000 επιχειρήσεις».

Το μέγεθος της καταστροφής λόγω κορονοϊού θα φανεί όταν θα πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να πληρώνει υποχρεώσεις και δάνεια 

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε τι θα ακολουθήσει μετά την λήξη των διευκολύνσεων.

«Αυτά», είπε, «θα φανούν τη στιγμή που η κυβέρνηση θα απαιτήσει τις υποχρεώσεις. Δηλαδή όταν σταματήσουν να υπάρχουν οι αναστολές των εργαζομένων που έχουν ήδη αρχίσει να ξεκινάνε σιγά-σιγά, όταν η κυβέρνηση απαιτήσει τις οφειλές είτε για την εφορία είτε για τα ασφαλιστικά ταμεία ή οι τράπεζες και τα δάνειά τους θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Όσο αυτά μεταφέρονται προς το μέλλον δεν φαίνεται η εικόνα και τη στιγμή που θα υπάρχει απαίτηση νομίζω θα φανεί όλο αυτό που αναφέρω μέχρι τώρα και το οποίο περίπου η αγορά το ξέρει. Θυμίζω από έρευνα που κάναμε περίπου το 27% των επιχειρήσεων δήλωνε πριν από πέντε μήνες ότι δεν θα ξανανοίξει και όταν αναφερόμαστε στην εστίαση αυτά τα νούμερα ήταν το 42% των επιχειρήσεων της εστίασης που δήλωνε ότι δεν θα καταφέρει να ξανανοίξει».

Πέρυσι στις χειμερινές εκπτώσεις είχε τζίρο η αγορά 5,5 δις και φέτος 1,5 – Λείπουν 4,2 δις από την αγορά

«Είναι σαφές πως όσο η αγορά δεν λειτουργεί όσο δεν υπάρχει τζίρος δεν υπάρχουν έσοδα. Ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων του 2020 ήταν 5,5 δις. Φέτος δεν έχει ξεπεράσει το διάστημα που ήταν αυτές οι δυο τρεις βδομάδες το 1,5 δις. Άρα λείπουν 4,5δις από την αγορά. Προσθέστε εδώ ότι αυτές οι επιχειρήσεις κυρίως ένδυσης και υπόδησης που δεν κάνανε τζίρο έχουνε δύο προβλήματα. Το ένα είναι αυτά που τους έχουν μείνει τα εμπορεύματα τα οποία θα απαξιωθούν και θα πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές γιατί έχουν βγει από τη σεζόν και δεν πρόκειται κανείς να πάει τον Απρίλιο να ψωνίσει χειμερινά ρούχα. Το δεύτερο είναι, ότι θα πρέπει να έχουνε ρευστό, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα ανοιξιάτικα είδη αυτό δεν είναι εύκολο. Αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις επειδή ζω κάθε μέρα την αγωνία τους από την επικοινωνία που έχουμε μαζί τους έχουν ένα πρόβλημα διεξόδου στο επόμενο διάστημα και αν δεν βρουν ρευστότητα, δεν βρουν τρόπο να χρηματοδοτούν δεν θα καταφέρουν να μπουν στη νέα σεζόν. Άρα είναι δύσκολο  τα προβλήματα,  να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό και πόσο διαφορετικά είναι από αυτά που φαντάζεται ο μέσος πολίτης. Σε ότι αφορά συνολικότερα όσο υπάρχει τζίρος στην αγορά η κυβέρνηση δείχνει με τα τελευταία μέτρα ότι τελειώνει. Η επιστρεπτέα 6 είναι 500 εκατομμύρια ενώ η επιστρεπτέα 5 ήταν 1,5 δις. Οι αναστολές των εργαζομένων έχουν σταματήσει σε πολλούς κλάδους. Άρα υπάρχει στενότητα από την κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν μονόδρομο να καθίσουμε σε ένα τραπέζι εκπρόσωποι επιχειρήσεων, Πολιτεία και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δούνε τρόπο ανοίγματος της αγοράς με την παράδοση εντός έτσι ώστε και θα δώσει διέξοδο στην κοινωνία, εδώ να προσθέσω ότι η κοινωνία μετά από ένα χρόνο δεν αντέχει πολύ την κλεισούρα».

Ή στηρίξτε μας ή ανοίξτε μας – Κάποιοι προχωράνε σε αγωγές κατά του Κράτους

«Έχουν προχωρήσει ιδιωτικά υπάρχουν επιχειρήσεις από το κέντρο της Αθήνας που προχώρησαν σε μία τέτοια αγωγή κατά του Κράτους και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα και κάποιες άλλες εργοδοτικές οργανώσεις θα προχωρήσουν, ακριβώς για να βγουν από το αδιέξοδο και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η ουσία είναι ότι αυτό που λέγαμε πριν καιρό. Ή στηρίξτε μας ή ανοίξτε μας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα εργαλεία τα οικονομικά να στηριχτούν οι επιχειρήσεις,θα πρέπει να βρούμε το άνοιγμα της αγοράς. Γιατί, όταν περάσει η πανδημία, μπορεί τα αποτελέσματα στην οικονομία να είναι πολύ καταστροφικότερα από ότι στην πανδημία. Γιατί ξέρετε πεθαίνεις και από λιμό, δεν πεθαίνεις μόνο από κορονοϊό. Άρα επί της ουσίας πρέπει να βρούμε αυτό τον τρόπο και βεβαίως να πούμε στον κόσμο την αλήθεια. Δεν πρόκειται να τελειώσουμε τον κορονοϊό σε 1-2 μήνες πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Φαίνεται ότι τα εμβόλια θα τελειώσουν τον Οκτώβριο. Άρα η αγορά και όταν ανοίξει, θα ανοίξει με αργούς ρυθμούς, με μέτρα προστασίας, το οποίο θα το δούμε και στην εστίαση. Πρέπει να προετοιμαστεί ο κόσμος ότι έχει πολύ να διανύσει ακόμα. Έχει πολύ χρόνο, που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί αυτό το μείγμα. Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος σωτηρίας επιχειρήσεων και θέσεις εργαζομένων. Ξέρετε επιχειρήσεις και ανεργία πάνε μαζί, υπάρχουν επιχειρήσεις υπάρχουν εργαζόμενοι. Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, αυξάνεται η ανεργία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει και ως κοινωνία και την κυβέρνηση πρέπει να την προβληματίσει για τον τρόπο που μπορούμε να σταθούμε όρθιοι.»

Ένα Πανευρωπαϊκό κούρεμα οφειλών θα σήμαινε πολλά για τη χώρα μας 

«Ξέρετε εμείς οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων δεν λαϊκίζαμε ποτέ δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση η χώρα μας να βρεθεί σε τέταρτο μνημόνιο. Άρα επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε μία σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Το λέω αυτό γιατί εμείς ποτέ δεν πιστεύουμε ότι μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει από μόνη της σε κούρεμα οφειλών. Αυτό που είπαμε στην κυβέρνηση είναι να ενώσει τη φωνή της με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Θυμίζω ότι ο Ντράγκι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας, βγήκε ανοιχτά και ζήτησε κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Άρα να ενώσουμε τη φωνή μας με όλες τις υπόλοιπες Κυβερνήσεις, με όλες τις υπόλοιπες οργανώσεις θεσμικούς παράγοντες και κοινωνικούς φορείς, να πιεστεί η Ευρώπη σε αυτή τη λύση και μάλιστα όταν ρωτιέμαι με ποιο τρόπο γίνεται αυτό, γιατί ακούγεται λίγο περίεργο το πώς θα γίνει αυτό το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους θα πάει σε κούρεμα η Ευρώπη του δημόσιου χρέους και θα μεταφερθεί το κούρεμα του δημόσιου χρέους στον ιδιωτικό τομέα. Τρόπος υπάρχει. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αφορά κυρίως χώρο της χώρες του Νότου, αλλά και του Βορρά. Για αυτό ανέφερα και το παράδειγμα των επιχειρήσεων στη Γερμανία. Άρα είναι μία απαίτηση η οποία είναι πανευρωπαϊκή και επιτέλους η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την αλληλεγγύη της στον τρόπο που βλέπει το μέλλον. Δεν μπορεί το μέλλον να είναι ο έλεγχος της οικονομίας από μεγάλες πολυεθνικές αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λέμε για πολλές χώρες και για τη δική μας είναι ραχοκοκαλιά της οικονομίας, πρέπει να επιβεβαιώσει και δεν θα υπάρξει τρόπος επιβίωσης αν δεν γίνει το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.»


Πηγη: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram