Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Lockdown: Μήνυμα για άνοιγμα της αγοράς τη μεθεπόμενη εβδομάδα - Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Το πότε και πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του ...


Το πότε και πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Γιώργου Γεραπετριτη με τον υπουργό Επικρατείας να κάνει λόγο για άνοιγμα της από την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα και τον υπουργό Αάπτυξης να υποστηρίζει πως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα. Μιλώντας στο Thema Radio 104.6, o υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας για το άνοιγμα της αγοράς απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο να είναι προσεκτικός, ενώ ταυτόχρονα εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο και τον Μάιο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

«Όπως βλέπετε η πανδημία δεν υποχωρεί. Είναι μια δύσκολη ασθένεια και πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι, δυστυχώς, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα δεν θα υποχωρήσει. Κάνω έκκληση. Καταλαβαίνω τον κόσμο, έχει πιεστεί, δεν αντέχει άλλο, αλλά είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Είναι κρίμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι από τα μέσα Απριλίου και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα και από τον Μάιο και μετά πολύ - πολύ καλύτερα, γιατί πια θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες 50 και άνω. Άρα, αυτοί που κυρίως μπαίνουν στα νοσοκομεία και προκαλούν πίεση στο σύστημα υγείας, θα έχουν εμβολιαστεί. Η ασθένεια θα υπάρχει, η πίεση όμως στο σύστημα υγείας θα μειωθεί. Άρα, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν κάποιο βαθμό στην κανονική μας ζωή».


«Είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, όμως εκείνη είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό», είπε από πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» του Πειραιά διατυπώνοντας συγχρόνως την εκτίμηση ότι «ένας ικανός δείκτης ανοσίας θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το καλοκαίρι, αν έχουμε μια φυσιολογική ροή στην προμήθεια των εμβολίων».

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι «η σωρευμένη κούραση οδηγεί στην πραγματικότητα σε έλλειψη συμμόρφωσης», ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «εξ αυτού του λόγου τα μέτρα έχουν πολύ χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες περιόδους -κι αυτό αποτυπώνεται και στους δείκτες. Και, μολονότι διανύουμε ήδη την 3η εβδομάδα της απαγόρευσης, εν τούτοις δεν έχουμε δει την αποτύπωση στη μείωση των δεικτών σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Δεν είναι πλέον θέμα ελέγχων, θέμα καταστολής, είναι περισσότερο ψυχικό και συνειδησιακό».


Ο κ. Γεραπετρίτης, ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να τα ξαναδούμε τα θέματα, είναι αυτονόητο ότι είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας» και «θα πρέπει να δείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί -όχι μόνο για λόγους κοινωνικής αποσυμπίεσης, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά μας, εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να μπορούμε να ενισχύουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις» και συμπερασματικώς επισήμανε ότι «θα επιστρέψουμε, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν συμβεί αυτό».

Επικαλούμενος εξάλλου τους πλέον πρόσφατους δείκτες, αυτοί «επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό παράδειγμα είναι ίσως το καλύτερο στην Ευρώπη», η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις και «από την άποψη του πιο σκληρού δείκτη, αυτού των θανάτων ανά εκατομμύριο πολιτών, είμαστε στην τελευταία θέση. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, έχουμε δυστυχώς το μειονέκτημα ότι έχουμε πέσει σχετικώς έξω στο βασικό μας προγραμματισμό σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τούτο γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προμηθευτεί τον αριθμό εμβολίων τον οποίον περιμέναμε εξ αρχής. Άρα, πηγαίνει σχετικώς πιο πίσω το project αυτό», παρατήρησε για το θέμα, με την πρόσθετη επισήμανση, «με τον προγραμματισμό που έχουμε, εκτιμούμε ότι ένας ικανός δείκτης ανοσίας θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το καλοκαίρι, αν έχουμε μια φυσιολογική ροή στην προμήθεια των εμβολίων».

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε να δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εμβολιασμού, το γεγονός δηλαδή ότι εμβολιάζονται εκείνοι από τους συμπολίτες μας που είναι οι πιο ευπαθείς στον ιό, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Είμαστε αισιόδοξοι, δίνουμε μάχη με το χρόνο, ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει δημιουργηθεί σημαντικό τείχος ανοσίας, χρειάζεται υπομονή για ακόμη 1-2 μήνες και πάνω από όλα κοινωνική ευαισθητοποίηση να δείξουμε αντοχή για λίγο διάστημα ακόμη».

Αναφορικά με τις κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, αφού θύμισε ότι «έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των ΜΕΘ που είχαμε, ξεκινήσαμε σε αυτήν την περιπέτεια με περίπου 550 ΜΕΘ και σήμερα έχουμε φθάσει σχεδόν τις 1.400», ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι «ναι, πιέζεται πολύ το υγειονομικό σύστημα», όμως «εξακολουθούμε να έχουμε δυνατότητες να μπορέσουμε να το ενισχύσουμε».


*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram