Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Λευτέρης Αβραμακης: "Η κυβέρνηση στερεί 7 εκ. ευρώ από τους κτηνοτρόφους στην πιο δύσκολη συγκυρία"

Τη μεγάλη καθυστέρηση και τα πολλά λάθη σε ότι αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βου...Τη μεγάλη καθυστέρηση και τα πολλά λάθη σε ότι αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 6633/17.05.2021) 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης. 

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές τονίζουν ότι η επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης προκαλεί σωρεία προβλημάτων στον αγροτικό κόσμο, εν προκειμένω τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι εκτός της σημαντικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών και την μείωση της ζήτησης που έφερε η πανδημία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις λάθος οδηγίες, τα λάθη και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του ΟΠΕΚΕ σε ότι αφορά τις ενισχύσεις που δικαιούνται. Όπως τονίζουν, πλήθος κτηνοτρόφων έμειναν εκτός ενίσχυσης και πολλοί που πληρώθηκαν πήραν μειωμένα ποσά σε σχέση με αυτά που δικαιούνταν. Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση μείωσε το ποσό ενίσχυσης στην αγελαδοτροφία από 176€ στο ποσό 140,8€ όμως στην πράξη, ακόμη και αυτό το μειωμένο ποσό, δεν αποδόθηκε. Μεγάλο ποσοστό αγελαδοτρόφων είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά ακόμη και των 115 €.

Ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα αιγοπροβατοτρόφων, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 50%, αποκλείστηκαν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση με το πρόσχημα πως δεν έγιναν διορθώσεις παραδόσεων γάλακτος, οδηγία που δεν δόθηκε στα ΚΥΤ. Παράλληλα υπήρξαν περιπτώσεις που η απόκλιση από τα 100 κιλά ανά ζώο αντί να οδηγήσει σε αναλογική μείωση του ποσού, οδήγησε σε οριστικό αποκλεισμό. Αυτό μάλιστα έγινε σε μια εποχή με αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και με μεγάλη μείωση του γάλακτος λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ο καταρροϊκός πυρετός ή οι κακές καιρικές συνθήκες.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις για το πώς και πότε θα διορθωθούν τα λάθη και θα αποδοθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους οι ενισχύσεις που δικαιούνται, εάν θα υπάρξουν μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας και αν θα αποδοθούν στους κτηνοτρόφους τα εναπομείναντα 7 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται από τις πληρωμές ή αν θα διατεθούν αλλού. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει υποστεί σημαντική ζημιά από την πανδημία, τα μακρόχρονα lockdown, την πτώση του τουρισμού και την σημαντική αύξηση του κόστους των ζωοτροφών. Η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει πολιτικές ουσιαστικής στήριξης του κλάδου, ώστε να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι, δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα. Η επιτελική της ανεπάρκεια να διαχειριστεί τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, το χάος που η ίδια δημιούργησε και η αδυναμία της να δώσει έστω σωστές οδηγίες για τις ενισχύσεις προκαλούν ένα ακόμα πλήγμα στους κτηνοτρόφους. Οι πολιτικές της επιλογές να μειώσει το ύψος των ενισχύσεων, τα λάθη που με δική της ευθύνη απέκλεισαν πολλούς κτηνοτρόφους από τις ενισχύσεις και η παντελής αδιαφορία για τις πραγματικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή γάλακτος (όπως ο παγετός), καταδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν στέκεται στο πλευρό του Έλληνα κτηνοτρόφου. Ζητάμε να γίνουν τα αυτονόητα, να διορθωθούν τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και τα λάθη που προκλήθηκαν από την αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να καθοδηγήσει σωστά τους κτηνοτρόφους και να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι τα πραγματικά ποσά που δικαιούνται. Τα 7 εκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι «περίσσεψαν» πρέπει να δοθούν στους κτηνοτρόφους και όχι να «καλύψουν» άλλες πολιτικές προτεραιότητες ή ανάγκες».  

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αθήνα, 25 Μαΐου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ  
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Λάθη, μειωμένα ποσά και αποκλεισμοί κτηνοτρόφων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση»

Φέτος η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους από την μία έγινε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και από την άλλη δημιούργησε πολλά προβλήματα σε μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση των πληρωμών και να βάλει σε τάξη το χάος που δημιούργησε η ίδια στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβερνητική αδυναμία να ολοκληρώσει σωστά την διαδικασία πληρωμών αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος πλήττει σοβαρά τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

 Πλήθος κτηνοτρόφων έμειναν εκτός ενίσχυσης και πολλοί που πληρώθηκαν πήραν μειωμένα ποσά σε σχέση με αυτά που δικαιούνταν. Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση μείωσε το ποσό ενίσχυσης στην αγελαδοτροφία από 176€ στο ποσό 140,8€ όμως στην πράξη, ακόμη και αυτό το μειωμένο ποσό, δεν αποδόθηκε. Μεγάλο ποσοστό αγελαδοτρόφων είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά ακόμη και των 115 €.

Ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα αιγοπροβατοτρόφων, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει το 50%, αποκλείστηκαν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση με το πρόσχημα πως δεν έγιναν διορθώσεις παραδόσεων γάλακτος, οδηγία που δεν δόθηκε στα ΚΥΤ. Παράλληλα υπήρξαν περιπτώσεις που η απόκλιση από τα 100 κιλά ανά ζώο αντί να οδηγήσει σε αναλογική μείωση του ποσού, οδήγησε σε οριστικό αποκλεισμό. Αυτό μάλιστα έγινε σε μια εποχή με αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και με μεγάλη μείωση του γάλακτος λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ο καταρροϊκός πυρετός ή οι κακές καιρικές συνθήκες.

Οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων ιδιαίτερα στην οικονομική δυσχέρεια που επέφερε η πανδημία δεν είναι απλά μια βοήθεια για τους αγρότες αλλά αναγκαίος όρος επιβίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και συνέχισης της δραστηριότητάς τους. Μάλιστα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς το ποσό που στερήθηκε από τους κτηνοτρόφους της χώρας φτάνει περίπου στα 7 εκ. ευρώ.
Επειδή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις πληρωμές ακολούθησε πρωτοφανή έλλειψη οργάνωσης,
Επειδή η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αντίκτυπο στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα,
Επειδή δεν δόθηκε σαφής οδηγία στα ΚΥΤ για διορθώσεις στις παραδόσεις γάλακτος,
Επειδή υπήρχαν περιπτώσεις μειωμένης ποσότητας στην παράδοση γάλακτος είτε λόγω καταρροϊκού πυρετού ή λόγω παγετού σε κάποιες περιοχές, αντί αυτό να αποτελέσει στοιχείο επιλεξιμότητας για τη στήριξη των παραγωγών μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αποτέλεσε κριτήριο συνολικού αποκλεισμού τους,
Επειδή η μη απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων εν μέσω πανδημίας,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πως σκοπεύει να διορθώσει τα λάθη στην πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και πότε;
2. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας του κτηνοτροφικού κόσμου;
3. Προτίθεται να αποδώσει στους κτηνοτρόφους τα 7 περίπου εκ ευρώ που υπολείπονται από τις πληρωμές ή σκοπεύει να τα διαθέσει αλλού και πού; 
   
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κάτσης Μάριος
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γιώργος

ΧΕΛΛΑΔΑ


Η Ενημέρωση για τους Αγρότες - Κτηνοτρόφους στο www.AgroNews365.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.grInstagram Follow on Instagram