Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Ενοίκια: Ποιοι πληρώνουν κανονικά στο τέλος του μήνα - Τι άλλαξε στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ

Ο Ιούνιος μπήκε και πλέον είναι χιλιάδες οι επαγγελματίες που πρέπει να μεριμνήσουν να βάλουν κάτι στην άκρη για το τέλος του μή...


Ο Ιούνιος μπήκε και πλέον είναι χιλιάδες οι επαγγελματίες που πρέπει να μεριμνήσουν να βάλουν κάτι στην άκρη για το τέλος του μήνα… αν τους βγουν τα έσοδα: Γιατί; Μα πολύ απλά επειδή από εκεί που δεν πλήρωναν ενοίκιο για μήνες -ελέω της πανδημίας- τώρα από αυτό τον μήνα κιόλας θα αρχίσουν να το καταβάλλουν κανονικά. Και για όσους είχαν συνηθίσει στην κρατική συνδρομή, καλό θα είναι να ξέρουν ότι από τον Ιούλιο τα πράγματα θα... αγριέψουν και άλλο.

Ήδη οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου θα πρέπει έως το τέλος του Ιουνίου να βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν το 60% του ενοικίου. Ο σχεδιασμός της λίστας μειωμένων ενοικίων για τον μήνα που τρέχει προβλέπει τη μετάβαση τουλάχιστον του λιανεμπορίου από το καθεστώς μηδενικού ενοικίου (σ.σ.: δεν πλήρωσαν οι έμποροι ενοίκιο για τον Μάϊο) σε μειωμένο κατά 40% ενοίκιο, με άλλα λόγια θα κληθούν να καταβάλλουν το 60% του συμφωνηθέντος ενοικίου.

Ιούνιος… ο τελευταίος μήνας κρατικής συνδρομής
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πλήρη απαλλαγή για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει τον μήνα Ιούνιο για το λιανεμπόριο, για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούνιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
Όπως ανέφερε ξεκάθαρα πια το υπουργείο Οικονομικών, τα έως τώρα δεδομένα «δείχνουν» πως ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου. Εξαίρεση όπως επισήμαναν από το υπουργείο ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο. Πάντως ήδη η λίστα μειωμένων ενοικίων για τον Μάϊο «έδειξε» κατά το που .. πάει το πράγμα, καθώς δεν υπήρχε... ούτε ένας επαγγελματίας στις πληττόμενες με την διευκόλυνση καταβολής μειωμένου κατά 40% ενοικίου, γιατί πολύ απλά αυτή η κατηγορία για επιχειρήσεις.. είχε «σβήσει». Ο Μάϊος ήταν λοιπόν ο οδηγός των εξελίξεων καθώς ήταν εμφανές πως άρχισε να ξηλώνεται η κρατική στήριξη στους επαγγελματίες με την μέθοδο του κουρεμένου ενοικίου: Ένα μέτρο γέννημα θρέμμα της πανδημίας.

Ποιοι ήταν στην λίστα του Μαΐου

Βάσει των όσων προέκυπταν από τη λίστα του περασμένου μήνα, έμεναν μόνο δύο κατηγορίες φορολογουμένων που θα έχουν μηδενικά ή μειωμένα ενοίκια.

  • Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου, οι κλειστές επιχειρήσεις. Το μέτρο όμως ισχύει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο. Εκτός από το λιανεμπόριο, τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται και τον Μάϊο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης η οποία «έστρωσε τραπέζι» στις 3 Μαΐου, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.
  • Κούρεμα ενοικίου 40%: Ισχύει μόνο για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
  • Ποιοι πληρώνουν ολόκληρο το ενοίκιο: Τον Μάιο έπρεπε να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που είχαν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά έως και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%.

Ποιοι πληρώνουν κανονικά το ενοίκιό τους
Με άλλα λόγια για τον Μάϊο δεν υφίσταται πλέον λίστα επαγγελματιών που θα πληρώσουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια: Αν δεν περιλαμβάνονται σε εκείνους που απαλλάσσονται πλήρως, τότε καλούνται να καταβάλλουν κανονικά ολόκληρο τον μίσθωμα στον ιδιοκτήτη ακινήτου. Τον Ιούνιο σε γενικές γραμμές δεν θα πληρώσουν ενοίκιο οι επαγγελματίες που δεν είχαν υποχρέωση καταβολής του και τον Μάϊο .. με μια μεγάλη εξαίρεση: Το λιανεμπόριο. Όπως προαναφέραμε οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα πρέπει να πληρώσουν το 60% του ενοικίου..
Και τον Ιούλιο όπως όλα δείχνουν ελάχιστοι έως.. κανείς από τους επαγγελματίες δεν θα είναι κάτω από την προστατευτική σκέπη του Κράτους. Θα πρέπει με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα να αρχίσουν να πληρώνουν κανονικότατα και τα … μισθώματα!


Πηγη: enikonomia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram