Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Έρχεται και «επιταγή» φθηνών καυσίμων – Πόσο θα πάνε οι επιδοτήσεις για ρεύμα – φυσικό αέριο

“Επιταγή” φθηνών καυσίμων ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Κομβική» ημέρα η αυριανή Τρίτη, καθώς θα κρίνει και το μέγεθος του «πακέτου» σ...


“Επιταγή” φθηνών καυσίμων ετοιμάζει η κυβέρνηση. «Κομβική» ημέρα η αυριανή Τρίτη, καθώς θα κρίνει και το μέγεθος του «πακέτου» στήριξης των νοικοκυριών που σχεδιάζει να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Είναι η ημέρα που θα ανακοινωθούν τα νούμερα τα οποία αφορούν στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και η ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών θα έχει «κλείσει» τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο του Eurogroup και του Ecofin. Έτσι, θα υπάρξει μια συνολική και σαφής εικόνα για τα χρήματα που είναι εφικτό να διατεθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το «τσουνάμι» ακρίβειας μέρα με την ημέρα «φουσκώνει» και η Αθήνα είναι αναγκασμένη να στηρίξει τους πολίτες της, που ανήμποροι βλέπουν τις τιμές των καυσίμων αλλά και μιας σειράς άλλων προϊόντων να αυξάνονται καθημερινά.

Πώς θα καθοριστεί το νέο πακέτο στήριξης

Είναι πιθανό το νέο αυτό πακέτο στήριξης να ανακοινωθεί την Τετάρτη. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει γνωστό το πολύ έως και την ερχόμενη Παρασκευή 18 του μήνα, ενώ το μέγεθός του θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Πρώτα θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα για τα διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Έτσι, είναι λογικό τα σενάρια να είναι πολλά καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι ποσό μπορεί να διατεθεί και άρα τι εύρος δικαιούχων θα έχει αυτό το νέο πακέτο στήριξης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μια γενναία αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου τον Απρίλιο, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Συγκεκριμένα, ένα από τα σενάρια μιλά για αύξηση της επιδότησης στα νοικοκυριά από τα 40 ευρώ ακόμη και πάνω από τα 50 € τον Απρίλιο σε κάθε λογαριασμό ενέργειας κύριας κατοικίας.

Σενάρια για «επιταγή» φθηνών καυσίμων

Το άλλο «καυτό μέτωπο» είναι εκείνο των καυσίμων: Οι τιμές αλλάζουν σχεδόν καθημερινά και είναι ενδεικτικό ότι στην αντλία μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας (4 έως 10 Μαρτίου) σημειώθηκαν αυξήσεις της τιμής που άγγιξαν και το 16%!

Εδώ έγινε μεγάλη κουβέντα σχετικά με το αν πρέπει η Κυβέρνηση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο στα καύσιμα ή τον ΦΠΑ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτό φαίνεται ότι δεν θα γίνει σε οριζόντια βάση, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα έσοδα που θα χαθούν για τα Κρατικά Ταμεία δύσκολα θα αναπληρωθούν και θα πρέπει να αναζητηθούν από αλλού.

Υπάρχει λοιπόν ένα σενάριο που μιλά για στοχευμένη μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, ώστε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού να προμηθεύονται φθηνά καύσιμα –λόγω του μειωμένου φόρου- με «κουπόνι» ή «επιταγή» φθηνών καυσίμων.

Για αυτό το λόγο σύμφωνα με τα ίδια σενάρια ετοιμάζεται μια ειδική πλατφόρμα στην οποία θα εγγραφούν όσοι καθοριστούν ως δικαιούχοι και με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζουν επιστροφή χρημάτων μέρους εκείνων που θα δώσουν για την προμήθεια καυσίμων.

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας»

Στα σκαριά είναι και η καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης -την λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας»- σε ευπαθείς ομάδες και εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί αυτή θα είναι στα πρότυπα εκείνης των Χριστουγέννων…

Δηλαδή, οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πάρουν που θα ξεκινά από τα 200 € και θα φτάνει μέχρι και τα 900 €, αναλόγως των μηναίων ποσών που λαμβάνουν..

Δεν αποκλείεται να δοθεί και κοινωνικό μέρισμα ύψους 250 €, σε χαμηλοσυνταξιούχους, εφόσον το ατομικό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 7.200 € και το οικογενειακό τα 14.400 €. Στην λίστα για το 250άρι και και άτομα με Αναπηρία αν λαμβάνουν κάποιο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν βγαίνουν τα νούμερα θα καταβληθεί «επιταγή ακρίβειας» και σε χαμηλόμισθους που παίρνουν επίδομα παιδιού Α21 και συγκεκριμένα:

Όσοι έχουν οικογένεια:

  1. Με 1 παιδί θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ.
  2. Με 2 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
  3. Με 3 παιδιά θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 13.500 ευρώ.

Το ύψος επιδόματος θα είναι 250 ευρώ (+50 ευρώ /παιδί)

Με φόντο το κύμα ακρίβειας που μαστίζει κάθε νοικοκυριό υπάρχει η σκέψη και για μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και ειδών διαβίωσης..


Πηγή: enikonomia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram