Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Χαμόγελο του Παιδιού: Αντιδράσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας – Τι απαντά η Δόμνα Μιχαηλίδου

Την έντονη αντίδραση του προέδρου στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλου αλλά και πολιτικών κομμάτων έχει προκαλέσει η υ...


Την έντονη αντίδραση του προέδρου στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλου αλλά και πολιτικών κομμάτων έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει λόγο για απειλή λουκέτου των σπιτιών ημερήσιας φροντίδας αλλά και μόνιμης διαβίωσης.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Γιάννη Μιχελάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη, ο Κώστας Γιαννόπουλος είπε αρχικά σε σκωπτικό τόνο, «τι ωραία που τα λέει η κα Μιχαηλίδου; Σχεδόν έπεισε και εμένα».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, «δεν είναι καταγγελία, είναι αγωνία και θλίψη. Κάποιοι έχουν μπερδέψει και νομίζουν ότι αυτό που έγινε χθες είναι να προφυλαχτούμε από κάτι που δεν έγινε καλά. Ευτυχώς λίγοι γιατί στον κόσμο τον πολύ έχει γίνει επανάσταση και δεν το περιμέναμε».

Ο πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε ότι «έχει γίνει μια διαδικασία από μια υφυπουργό που δεν ξέρουμε ποιον έχει back up από πίσω – φαίνεται ότι έχει γερές πλάτες- η οποία έβγαλε κάτι που αφορά κυρίως στα κτιριακά. Επίσης το λάβαρο αποϊδρυματοποίησης, το έχουμε πρώτα εμείς και ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να υλοποιούμε την αναδοχή και την υιοθεσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν μας βάζει απλώς εμπόδια, μας βάζει λαιμητόμο. Το Χαμόγελο δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης γιατί 27 χρόνια μας καλούν εισαγγελείς και κάνουμε πόσα πράγματα».

Ο κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι «βάσει της απόφασης, έχει δικαίωμα υπουργός ή υφυπουργός να αλλάξει το ΔΣ άρα αν γίνει κάτι σε ένα σπίτι και δεν πληροί αυτά που ορίζουν, αλλάζει τη λειτουργία του ιδιωτικού φορέα. Αυτό που θέλει να αλλάξει καταρχάς είναι τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας που δεν έχουν σχέση με την ιδρυματοποίηση γιατί τα παιδιά ζουν με την οικογένειά τους και εμείς στηρίζουμε τα παιδιά και την οικογένειά τους. Αυτά τα σπίτια το προηγούμενο διάστημα βγήκε και είπε ότι θα τα θεσμοθετήσει. Όχι μόνο δεν τα θεσμοθέτησε, αλλά αν αυτή τη στιγμή δεν τα κλείσω ως υπεύθυνος θα έρθουν να με συλλάβουν και θα πληρώσουμε και 100.000 πρόστιμο και αν θέλει μπορεί να αλλάξει όλο το ΔΣ που σημαίνει ότι κλείνει όλο το «Χαμόγελο». Μπορείτε να φανταστείτε ένα ΔΣ που αποτελείται από έμπειρους και σοβαρούς ανθρώπους να αλλάξει και να βάλουν τίποτα καρεκλοκένταυρους και κομματικούς και να χαλάσει ό, τι ωραιότερο υπάρχει σε αυτή τη χώρα; Δεν αντέχεται αυτό».

Όπως εξήγησε, «εμείς δεν χτίζουμε σπίτια, δεχόμασταν προσφορές και δωρεές και έτσι έχουμε σπίτια μέσα στη γειτονιά, στο χωριό που έχουν ελεγχθεί από τους αρμοδίους».

Ο κ. Γιαννόπουλος συμπλήρωσε ότι «έχουμε κάνει προτάσεις όλο αυτό το διάστημα στην κα Μιχαηλίδου. Η τροπολογία έγινε fast track, δεν πήγε στη Βουλή γι’ αυτό χτυπιούνται όλοι οι νομικοί, καθώς βγήκε μια απόφαση που δεν στηρίζεται σε κάποιον νόμο. Με μαθηματική ακρίβεια αν θελήσει η κα Μιχαηλίδου κλείνει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Δόμνα Μιχαηλίδου: Κανείς δεν κλείνει, αλλά κανείς δεν μένει και χωρίς κανόνες

«Κανείς δεν κλείνει, αλλά κανείς δεν μένει και χωρίς κανόνες» απαντά η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο τόνισε ότι «είδαμε πόσο χρειάζονται ενιαίοι κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας. Δεν νοείται να έχουμε για παράδειγμα βρέφη σε μια δομή χωρίς βρεφοκόμους, δεν νοείται να έχουμε πολύ μεγάλες δομές πάνω από 20 παιδιά. Θέλουμε να έχουμε ευέλικτες δομές και κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, να έχουμε συμβεβλημένους γιατρούς… Βάλαμε κανόνες. Όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με ειδικούς της παιδικής προστασίας (με τη UNISEF, με τον Συνήγορο του Πολίτη, με τα Παιδικά Χωριά SOS). Και είπαμε δίνουμε έναν χρόνο στις δομές για να συμμορφωθούν με στόχο να διασφαλίσουμε το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών μας. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να βάλουμε κανόνες».

Σχετικά με τα όσα είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος για την αλλαγή του ΔΣ, η κα Μιχαηλίδου απάντησε ότι «εκπλήσσομαι…  γιατί δεν μπορεί να μην το έχουν καταλάβει. Είναι ίσως η μόνη δομή που έχει πρόβλημα με αυτό και ίσως δεν έχουν καταλάβει ότι στην ουσία βάζουμε άλλο ένα «μάτι» πέρα από εκείνο του δήμου – ο οποίος έχει το δικαίωμα να αλλάξει το ΔΣ της δομής μόνο τεκμηριωμένα και μόνο αν υπάρχει κακοποίηση και πρόβλημα-, αυτό του υπουργείου και το κάνουμε αυτό για να μην κλείσει η δομή».

Σχετικά με το εάν έχει υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Γιαννόπουλο, η υφυπουργός Εργασίας, είπε ότι «ήμασταν σε μια διαβούλευση ενός μήνα με όλους τους φορείς. Μέσα από τη διαβούλευση ενσωματώσαμε πολλά πράγματα που μας είπε και το «Χαμόγελο του Παιδιού» Αν οι δομές έχουν πρόβλημα και δεν επαρκεί ο χρόνος για να συμμορφωθούν, ας καταστρώσουμε και μαζί ένα σχέδιο να δούμε τι χρειάζεται ως προς τη στελέχωση ή τα κτίρια».

Η κα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι «η ρύθμιση αυτή αφορά στα ιδιωτικά και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και αυτό γιατί άλλοι κανόνες διέπουν τον δημόσιο και άλλοι τον ιδιωτικό τομέα. Τα δημόσια έχουν άμεσο έλεγχο και ΕΔΕ από το κράτος και η επόμενη υπουργική που θα βγει θα αφορά σε αυτά καθώς χρειάζεται λίγος παραπάνω καιρός, αφού εμπλέκονται και άλλα υπουργεία».

Σε ερώτηση για το εάν θα κλείσουν οι δομές που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν μετά τον έναν χρόνο, τόνισε ότι «κάποιες δομές που θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, είμαστε εδώ από τώρα για να συζητήσουμε ποια είναι τα δυσκολότερα θέματα. Δεν έχει έρθει άλλος φορέας να μας πει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Δεν κλείνουμε κανέναν, απλώς δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε και κανέναν. Όλοι ελέγχονται”.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Τοποθετήσεις και αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν και από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Η Θεανώ Φωτίου από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε δήλωσή της ότι «βρίσκεται στη δημοσιότητα μια αντιπαράθεση της ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού», Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με την κυβέρνηση και την κα Μιχαηλίδου όσον αφορά στην ΚΥΑ με αριθμό 4494/11-5-2022 σχετικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας (ΜοΠΠ) αποκλειστικά για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και προσθέτει:

«Για το θέμα αυτό το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε καταθέσει ήδη από τις 9 Μαρτίου 2022 τις απόψεις  και αντιρρήσεις του στη διαβούλευση για την εν λόγω ΚΥΑ, όπως έκανε και μεγάλος αριθμός ειδικών επιστημόνων και φορέων οι οποίες, δυστυχώς, αγνοήθηκαν παντελώς.  Ζητούσε τότε  να αποσύρει η Κυβέρνηση άμεσα την απαράδεκτη και αναχρονιστική Κ.Υ.Α. ιδρυματικής αντίληψης για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και να προωθήσει το ταχύτερο ένα ενιαίο πλαίσιο σύγχρονων προδιαγραφών και όρων ίδρυσης & λειτουργίας τους.

Για μας, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο σύγχρονων προδιαγραφών για τις δομές Παιδικής Προστασίας, τόσο για αυτές που ανήκουν σε ΝΠΔΔ (δημόσιες δομές), όσο και για τις ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές), που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει η συγκεκριμένη ΚΥΑ. Πολύ περισσότερο που το κράτος, με τις δημόσιες δομές του να αποτελεί το υπόδειγμα για την μια μεγάλη ποιοτική αλλαγή στην παιδική προστασία.  Διότι:

α)  Η νέα ΚΥΑ αφορά μόνον τις ιδιωτικές δομές και όχι τις δημόσιες και εκκλησιαστικές

β) Πριμοδοτεί ξανά την ιδρυματοποίηση με τη δημιουργία ιδρυμάτων, με σημαντικό αριθμό προστατευόμενων παιδιών (έως 20), αντίθετα με όλες τις επιστημονικές απόψεις, και τις κατευθύνσεις, κανόνες και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί σταδιακής κατάργησης των ιδρυμάτων και της αποκατάστασης των παιδιών σε οικογένειες.

Επισημαίνουμε, για άλλη μια φορά, ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στην παιδική προστασία χωρίς κατάργηση της ιδρυματικής φροντίδας και κλείσιμο των μεγάλων ιδρυμάτων και ενίσχυση ευάλωτων οικογενειών με παιδιά μέσω της  υλοποίησης μιας Εθνικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης. Στρατηγικής που ξεκίνησε να υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής που είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την ένταξη των παιδιών σε ένα νέο οικογενειακό περιβάλλον το οποίο θα διασφαλίζει το βέλτιστο συμφέρον τους».

Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): «Αδιανόητο να “σβήσει” το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει με τη σειρά της ότι «σημαντικά ερωτήματα εγείρουν οι καταγγελίες – “κραυγή αγωνίας” του Χαμόγελου του Παιδιού, σύμφωνα με τις οποίες το έργο του βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μεθοδεύεται το κλείσιμο των δομών του, συνεπεία διατάξεων της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. Β’ 2302/11.5.2022).

Ειδικότερα, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το Χαμόγελο του Παιδιού κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” ότι σήμερα κλείνουν τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα, εντός του έτους, θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης Διαβίωσης, καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών, ενώ ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος».

Όπως επισημαίνει, «οι καταγγελίες γεννούν προβληματισμό, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που φαινόμενα παιδικής κακοποίησης έρχονται διαρκώς στο φως.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις επί όσων καταγγέλλονται, με δεδομένο ότι σήμερα 241 παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού.

Να προχωρήσει τάχιστα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να μην “σβήσει” το Χαμόγελο του Παιδιού, αντιθέτως να βοηθηθεί, για να μπορέσει νόμιμα να συνεχίσει να παρέχει το σημαντικό έργο του.

Τα παιδιά μας δεν είναι πεδίο “επιτελικών” πειραματισμών, ούτε επίδειξης ισχύος που επιβάλλεται μέσα από υπουργικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση  Τα παιδιά, είναι μόνο η ελπίδα του αύριο…»


Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram