Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Eκλογές σήμερα στην Βουλγαρία για τέταρτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο

Η ακρίβεια απασχολεί τους πολίτες Η ακρίβεια απασχολεί τους πολίτες Εκλογές σήμερα στη Βουλγαρία, με τους πολίτες να ψηφίζουν γι...


Η ακρίβεια απασχολεί τους πολίτες

Η ακρίβεια απασχολεί τους πολίτες
Εκλογές σήμερα στη Βουλγαρία, με τους πολίτες να ψηφίζουν για τέταρτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο. Στο μυαλό όλων κυριαρχεί ένα θέμα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και δεν είναι άλλο από την άνοδο των τιμών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αν η ενδημική διαφθορά δέσποζε στις συζητήσεις στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, η οικονομική ανασφάλεια κυριάρχησε αυτή τη φορά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων που είναι η πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι τιμές είναι αυτό που ανησυχεί τους ψηφοφόρους, πολύ περισσότερο από τα γεωστρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τα κόμματα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκλογολόγος Άντονι Τοντόροφ του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.

Οι δημοσκοπήσεις 

Οι μελέτες δείχνουν «ένα φόβο για το χειμώνα», μήπως οι τιμές της θέρμανσης και των τροφίμων, που αυξάνονται κάθετα, οδηγήσουν τους ανθρώπους στη φτώχεια.

Σ’ αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, ενδέχεται να επανέλθει δυναμικά: τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων φέρουν το συντηρητικό κόμμα του, το Gerb, να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 25% της πρόθεσης ψήφου.

Με την εμπειρία του από μια δεκαετία στην εξουσία, υποσχέθηκε την Παρασκευή, κατά την τελευταία συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ, νότια Βουλγαρία) να νικήσει «το χάος», να «εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας».

Παρά το γεγονός ότι υπολείπεται κατά εννέα μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ο κεντρώος αντίπαλός του Κίριλ Πετκόφ θέλει να πιστεύει στη νίκη για «να συνεχίσουμε την αλλαγή», όπως είναι η ονομασία του σχηματισμού του.

Αυτός ο 42χρονος πρώην επιχειρηματίας, που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, κυβέρνησε μόλις επτά μήνες, πριν ανατραπεί με πρόταση μομφής.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτέθηκε στις «πρακτικές διαφθοράς» για να αναδιανείμει το χρήμα στους νεότερους και τους συνταξιούχους, όμως «μένει να γίνει πολλή δουλειά».

«Η πρόκληση έγκειται στην επιλογή ανάμεσα σε μια ευρωπαϊκή, προοδευτική και διάφανη Βουλγαρία και στην επιστροφή στα χρόνια της πολιτικής διαφθοράς», συνοψίζει σε μια ύστατη έκκλησή του προς τους ψηφοφόρους.

Ο Πετκόφ αποκλείει κατηγορηματικά μια συμμαχία με τον Μπορίσοφ, τον ορκισμένο εχθρό του, κάνοντας να πλανάται το φάσμα της συνέχισης της πολιτικής αστάθειας, που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του κομμουνισμού το 1989.

Ρυθμιστές οι φιλορώσοι

Το κόμμα Gerb δηλώνει από την πλευρά του «ανοιχτό σε όλους».  «Δεν πιστεύω πως θα επιστρέψουν στην εξουσία, είναι υπερβολικά απομονωμένοι», σχολιάζει ο Τοντόροφ. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η Βουλγαρία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση, όμως όχι με οποιοδήποτε τίμημα», υπογραμμίζει.

Για τον πολιτικό αναλυτή Γκεόργκι Κιριάκοφ, ο Μπόικο Μπορίσοφ θα μπορούσε πάντως να συμμαχήσει με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL και τον υπερθνικιστικό και φιλορωσικό σχηματισμό Vazrajdane (Αναγέννηση), του οποίου «η συμπεριφορά θα έχει καθοριστική σημασία».

Η κίνηση αυτή, η οποία πιστώνεται στις δημοσκοπήσεις με 11% ως 14% των ψήφων, αύξησε τη δύναμή της μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, καθώς η Βουλγαρία είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00, οπότε και αναμένονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων.


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram