Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο Μητσοτάκης έκανε την Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης ξένων πρακτόρων" – Το δημοσίευμα της Haaretz

«Μετά την αποκάλυψη των New York Times πως ο άνθρωπος του κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ κ. Σμυρλής έδωσε άδεια εξαγωγής για το κακόβουλο...


«Μετά την αποκάλυψη των New York Times πως ο άνθρωπος του κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΞ κ. Σμυρλής έδωσε άδεια εξαγωγής για το κακόβουλο λογισμικό Predator στη Μαδαγασκάρη, σήμερα η ισραηλινή Haaretz αποκαλύπτει πως αντίστοιχη άδεια δόθηκε από τις ελληνικές Αρχές και για το Μπαγκλαντές.

Οι αποκαλύψεις αυτή τη φορά ωστόσο είναι ακόμα πιο σοβαρές. Όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ ο κ. Μητσοτάκης που διατεινόταν πως δεν γνώριζε ποιοι έχουν το Predator, όχι μόνο  παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και αξιωματικούς, όχι μόνο έδινε άδεια για εξαγωγή του σε άλλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, αλλά είχε κάνει και την Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης ξένων πρακτόρων για το παράνομο λογισμικό», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα επίσημα έγγραφα από το Μπαγκλαντές επιβεβαιώνουν πως η εκπαίδευση των πρακτόρων στην Ελλάδα ήταν σε γνώση των Αρχών, αφού απευθύνονται στις ελληνικές πρεσβευτικές και προξενικές Αρχές.

Το ότι ο κ. Μητσοτάκης επί μήνες λέει ψέματα για το Predator το γνωρίζαμε. Πλέον αποδεικνύεται πως είναι άκρως επικίνδυνος όχι μόνο για τη Δημοκρατία αλλά και για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας.  Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μία ημέρα στη θέση του», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα της Haaretz

Προηγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης, που αναπτύχθηκε από εταιρεία στην Κύπρο που ελέγχεται από τον πρώην διοικητή της τεχνολογικής μονάδας της Ισραηλινής Πληροφορίας , πωλήθηκε πέρυσι στην κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, δείχνουν επίσημα κυβερνητικά έγγραφα και διεθνή αρχεία εξαγωγών, παρά το γεγονός ότι το Μπαγκλαντές δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών του Ισραήλ με τις οποίες αυτή η τεχνολογία μπορεί να πουληθεί, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, ο εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας κινητών και διαδικτύου, πωλήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών ή NTMC, ένα σκέλος του Υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εντός της χώρας, καθώς και για τη διαδικτυακή λογοκρισία και υποκλοπές πολιτών.

Σημειώνει πως «το Μπαγκλαντές είναι η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και μέχρι το 2021, όλα τα διαβατήρια του Μπαγκλαντές έγραφαν “Αυτό το διαβατήριο ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από το Ισραήλ”».

Και συνεχίζει η ισραηλινή ιστοσελίδα, το δημοσίευμα της οποίας αναδημοσιεύει το Sigmalive

«Η Passitora, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, ελέγχεται από τον Ταλ Ντίλιαν, έναν Ισραηλινό επιχειρηματία και πρώην διοικητή πληροφοριών.

Με την προηγούμενη ονομασία της WiSpear, ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε με συνέντευξη που έδωσε ο Ντίλιαν στο Forbes, στην οποία αποκάλυψε την ύπαρξη του συστήματος SpearHead της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει ένα φορτηγό εξοπλισμένο με εξοπλισμό παρακολούθησης και λογισμικό παρακολούθησης, το οποίο συλλέγει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi, συμπεριλαμβανομένων κρυπτογραφημένων μηνυμάτων WhatsApp, συνομιλιών στο Facebook, λιστών επαφών, κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου σε ακτίνα περίπου μισού χιλιομέτρου.

Μια παρουσίαση στο WiSpear ισχυρίζεται ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγχυση spyware σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα εντός της εμβέλειάς του.

To δημοσίευμα του Forbes έφερε σε αμηχανία την κυβέρνηση στην Κύπρο, δημιουργώντας πολιτική αναταραχή και οδήγησε σε έρευνα για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελικά, όλες οι κατηγορίες εναντίον του Ντίλιαν και κορυφαίων στελεχών της εταιρείας απορρίφθηκαν, αλλά στη WiSpear επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ (περίπου 1,1 εκατομμύριο δολάρια) για «παράνομη εξαγωγή δεδομένων» από συσκευές περαστικών στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Τα αρχεία εξαγωγών δείχνουν ότι τον Ιούνιο του 2022, ένα σύστημα SpearHead παραδόθηκε από την Ελβετία στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Ο προμηθευτής ήταν η Passitora και ο αγοραστής ήταν η NTMC. Η αποστολή, βάρους 991 κιλών, περιελάμβανε το σύστημα υποκλοπής, λειτουργικό λογισμικό και εξαρτήματα υλικού (διακομιστές, μονάδες δίσκου, οθόνες κ.λπ.) συνολικού κόστους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Passitora είναι μέρος της Intellexa Alliance, ενός δικτύου εταιρειών που διευθύνεται από τον Ντίλιαν που απέκτησε μια σειρά από εξελιγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου λογισμικού υποκλοπής κινητών τηλεφώνων, που πουλά σε κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Μια έρευνα της Haaretz αποκάλυψε το δίκτυο και ένα αεροπλάνο που συνδέεται με την Ντίλιαν, το οποίο παρέδωσε προηγμένο κατασκοπευτικό εξοπλισμό σε μια διαβόητη πολιτοφυλακή στο Σουδάν τον Μάιο του 2022.

Τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές αποφάσισε να αγοράσει ένα κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», το οποίο είναι εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με τεχνολογία υποκλοπής κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου από κινητά τηλέφωνα, εντοπισμού του χρήστη και εισβολής σε ασύρματα δίκτυα. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου, δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν μια ελβετική εταιρεία, η Toru Group Limited.

Δεν υπάρχει εταιρεία που να φέρει αυτό το όνομα στο μητρώο εταιρειών της Ελβετίας, αλλά μια εταιρεία που έχει αυτό το όνομα είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Έχει μια διεύθυνση στη Γενεύη που χρησιμοποιείται από μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες εγγραφής στο εξωτερικό για εταιρείες. […]

Επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι πέταξαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια «χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru».

Μέχρι τότε, ο Ντίλιαν είχε ήδη μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα μετά τα μπλεξίματά του στην Κύπρο. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το γραφείο είχε διαθέσει έναν χώρο με χαλάκια προσευχής για ομάδες που έρχονται για προπόνηση από μουσουλμανικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές.

Ο προϋπολογισμός του NTMC δείχνει ότι το σύστημα αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου. Δύο πηγές στο Μπαγκλαντές λένε ότι ένα νέο, προηγμένο κατασκοπευτικό βαν είναι ήδη σε λειτουργία, με τα εργαλεία παρακολούθησης του να οδηγούν στην απόλυση επτά αστυνομικών που φέρεται να επέκριναν την κυβέρνηση σε μυστική ομάδα WhatsApp και επικοινωνούσαν με πρόσωπα του αντιπολιτευόμενου κόμματος BNP».


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram