Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Εκλογές 2023: «Σύγκρουση» για τις δημοσκοπήσεις – Η ανακοίνωση ΣΕΔΕΑ, οι δηλώσεις Σκέρτσου και η απάντηση Τσαπανίδου

Κόντρα έχει ξεσπάσει για τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη α...



Κόντρα έχει ξεσπάσει για τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη ανάρτησης των πρωτογενών και αστάθμητων δεδομένων των ερευνών που κάνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες ο Άκης Σκέρτσος, λέγοντας ότι «η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο “λυσάρι” κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει» και σήμερα ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) διευκρινίζοντας ότι «η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε απάντησή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο ΣΕΔΕΑ «αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο».

Η πρώτη κόντρα Τσαπανίδου – Σκέρτσου για τις δημοσκοπήσεις

Η Πόπη Τσαπανίδου εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή (23/4), λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κατέθετε τρία αιτήματα σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή.

«Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, πλουραλισμός και ισοτιμία στην εκπροσώπηση των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση το κόμμα θα καταθέσει τρία αιτήματα, μεταξύ των οποίων είναι: «οι εταιρίες δημοσκοπήσεων να υπηρετήσουν με διαφάνεια το έργο τους αναρτώντας από εδώ και στο εξής τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, είναι εντελώς προβλέψιμος», απάντησε την ίδια ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος. «Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένουμε και πολλά περισσότερα, ίσως πέρα από την επόμενη προβλέψιμη επίθεση στα “συστημικά” ΜΜΕ και τις “ελίτ των ολιγοπωλίων”», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.

Η απάντηση του ΣΕΔΕΑ

Την Δευτέρα (24/4), ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς απάντησε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο». Το πραγματικό πρόβλημα, τονίζει ο ΣΕΔΕΑ, είναι «η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους».

Αναλυτικά, ο ΣΕΔΕΑ τονίζει τα εξής σε σχετική ανακοίνωση:

«Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

• Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.
• Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.
• Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.
• Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.
• Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους».

Σκέρτσος: Έκπληξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να βγουν στη δημοσιότητα τα αστάθμητα δεδομένα

Στο ζήτημα των δημοσκοπήσεων επανήλθε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε στο ΣΕΔΕΑ λέγοντας ότι είναι εύλογο όταν αμφισβητείται η εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων το αρμόδιο όργανο που εκπροσωπεί τις εταιρείες, να τοποθετηθεί για το θέμα.

«Προκαλεί μεγάλη έκπληξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να βγουν στη δημοσιότητα τα αστάθμητα δεδομένα, γιατί είναι χειρότερα αυτά» είπε ο κ. Σκέρτσος.


Τσαπανίδου: Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;

Το απόγευμα της Δευτέρας (24/4), η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στην ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ, σημειώνοντας ότι «χωρίς να επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο για την μη ανάρτησή τους, αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο».

Το ερώτημα παραμένει, «ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;», τονίζει η Πόπη Τσαπανίδου, επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα η ετυμηγορία του λαού θα μας κρίνει όλους. Και τα κόμματα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει τα εξής:

«Ο ΣΕΔΕΑ σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε σήμερα αρνητικά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

Χωρίς να επικαλείται κάποιον συγκεκριμένο επιστημονικό λόγο για την μη ανάρτησή τους, αρνείται ένα αυτονόητο αίτημα για διαφάνεια έστω κατά την προεκλογική περίοδο.

Αλήθεια, όμως, σε ποια επιστημονική αξιοπιστία και εγκυρότητα βασίζεται η δημοσίευση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και όχι μόνο η πρόθεση ψήφου;

Ειδικά, όταν κατά το παρελθόν, ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019 αλλά και στο δημοψήφισμα του 2015, η διαφάνεια θα ενίσχυε και την πληγωμένη αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Ποιος και γιατί φοβάται τη διαφάνεια;

Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα η ετυμηγορία του λαού θα μας κρίνει όλους. Και τα κόμματα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων».



Πηγή: enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram