Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Προ των πυλών ο ΕΝΦΙΑ: Σε πόσες δόσεις εξοφλείται – Ποιοι έχουν απαλλαγή και ποιοι θα πληρώσουν το 50%

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν και φέτος περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την ...



Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν και φέτος περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, υπάρχει όμως και μια κρίσιμη μάζα φορολογουμένων που εφόσον δεν είδε τα εισοδήματά της να αυξάνονται θα απαλλαγεί από την καταβολή του ή θα κληθεί να πληρώσει μόνον τον μισό φόρο, εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν και πέρυσι θα κληθούν να καταβάλλουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως αναφέρει το enikonomia.gr, αυτό βεβαίως θα συμβεί εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση. «Φουσκωμένο» φόρο –εκ των πραγμάτων- θα καταβάλλουν όσοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).

Ποιοι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ
Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πότε ξεκινά η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Ο χρόνος λοιπόν μετρά αντίστροφα για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2023. Όπως όλα δείχνουν ο φόρος θα γνωστοποιηθεί στους υπόχρεους μέσα στα επόμενα 24ωρα και οπωσδήποτε πριν από το τέλος Απριλίου. Η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 μηνιαίες ισόποσες δόσεις και θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η εξόφληση κάθε δόσης του ΕΝΦΙΑ θα έχει ως καταληκτική συγκεκριμένη ημερομηνία, με τις καταβολές να διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1η δόση ως Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
  • 2η δόση Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
  • 3η δόση Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
  • 4η δόση Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
  • 5η δόση Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
  • 6η δόση Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
  • 7η δόση Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
  • 8η δόση Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
  • 9η δόση Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
  • 10η δόση Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram