Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Έφτασε ο φετινός ΕΝΦΙΑ - Πότε εκδίδονται τα εκκαθαριστικά

Το δεύτερο ραντεβού με την εφορία ξεκινάει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και αφορά περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφω...



Το δεύτερο ραντεβού με την εφορία ξεκινάει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και αφορά περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ το Σάββατο 28 Απριλίου και την Κυριακή 29 Απριλίου θα αναρτηθούν όλα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Όσοι επιθυμούν να μάθουν το ποσό που θα πληρώσουν σε 19 μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εισέλθουν στον προσωπικό τους λογαριασμό και να βρουν το εκκαθαριστικό για το έτος 2023.

Σημειώνεται ότι φέτος θα γίνει συμψηφισμός του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που είχαν πληρώσει οι φορολογούμενοι σε ορισμένες περιοχές όπου υπήρξε αναδρομική μείωση των αντικειμενικών αξιών μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι αλλαγές αφορούσαν στις τιμές ζώνης σε περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης, της Εκάλης, οικισμών της Τήνου και των Δελφών, καθώς και μίας ζώνης στο Δήμο Αθηναίων.

Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

- 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ

- 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ

- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ

- 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ

- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Όπως κάθε χρόνο περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50%ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και μηδενικό λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Επίσης απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές και περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται όταν:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλάσσονται από το φόρο τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΑΑΔΕ και ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28/4 σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26/4.

Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.


Πηγή: Προκόπης Χατζηνικολάου - capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram