Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Εκλογές 2023: Tο χρονοδιάγραμμα μέχρι τις δεύτερες κάλπες – Η στρατηγική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Για τις 25 Ιουνίου φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» οι δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική πλέον, όπως προκύπτει από τις επι...



Για τις 25 Ιουνίου φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» οι δεύτερες εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική πλέον, όπως προκύπτει από τις επικοινωνίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης. το απόγευμα της Δευτέρας 22/5,  επέστρεψε τηλεφωνικά τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πλέον η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί αύριο, 23 Μαΐου στις 11 το πρωί, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή.

Τα επόμενα βήματα μέχρι την προκήρυξη εκλογών με ενισχυμένη αναλογική

Όπως φαίνεται δεν θα την αξιοποιήσει και έως το βράδυ της Τρίτη, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών θα έχει ολοκληρωθεί. Έτσι την Τετάρτη 24/5 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να διαπιστώσει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν θα γίνει κατόπιν σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αλλά κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, με την σειρά που εξελέγησαν τα κόμματα, δηλαδή την κοινοβουλευτική τους δύναμη.   Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και το 2012.

Την Πέμπτη 25/5 αναμένεται να οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με την ορκωμοσία της να γίνεται την Παρασκευή.

Την Κυριακή 28/5 θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής και τη Δευτέρα 29/5 η βουλή θα διαλυθεί προκειμένου να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές, που θα κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.  Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθηθεί, με την προϋπόθεση ότι οι κ. κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης δεν θα αξιοποιήσουν τις διερευνητικές εντολές.

Η στρατηγική της ΝΔ 

Στη ΝΔ εξελίσσεται η αποκωδικοποίηση του εντυπωσιακού εκλογικού αποτελέσματος, που οδήγησε σε συντριπτική ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Νέα Δημοκρατία μιλούν, για δομική και όχι για συγκυριακή νίκη. «Συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει» έλεγαν στον ΑΝΤ1 συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκης. Στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα προβάλλει ξανά το θετικό αφήγημα, με την ανάδειξη του έργου της προηγούμενης τετραετίας και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για τη χώρα είναι μια αυτοδύναμη και ισχυρή Κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην Πειραιώς πάντως εξετάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα νομό προς νομό και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς εκεί θεωρούν πως τα ποσοστά του κόμματος χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο και η στρατηγική

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε την απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας να κινηθεί θεσμικά με την διερευνητική εντολή. Έτσι την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:00 για να λάβει και να επιστρέψει άμεσα την δεύτερη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνεδρίαση έγινε μία πρώτη πρόχειρη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων των στελεχών ήταν ότι υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη, όπως την χαρακτηρίζουν, ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.

Παράλληλα λένε πως ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια ξεκίνησε ο καταλογισμός των ευθυνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ «χρέωσε» στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ότι με την άρνηση τους να συμμετέχουν σε μία προοδευτική κυβέρνηση ουσιαστικά άνοιξαν τον δρόμο για μία ισχυρή επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον στην Κουμουνδούρου υπήρξε συμφωνία ότι αυτή την στιγμή προέχει η  μάχη της 25ης Ιουνίου και αυτή πρέπει να γίνει μακριά από την εσωστρέφεια για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αφήγημα που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα είναι να μην δοθεί «λευκή επιταγή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ισχυρό «ανάχωμα» σε μία παντοδύναμη και ηγεμονική κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα τοποθέτησαν στο κάδρο και την Χαριλάου Τρικούπη καθώς ανέφεραν ότι κάποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν έναν βολικό διπολισμό.

Οι διαδικασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το απόγευμα της Τετάρτης. Σε αυτή την συνεδρίαση θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την στρατηγική του κόμματος και θα γίνει μία πιο πλήρης αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram