Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Εκλογές 2023: Καβγάς Τσίπρα – Ανδρουλάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με «μήλον της έριδος» τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στον δρόμο προς...



Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με «μήλον της έριδος» τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στον δρόμο προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η αντιπαράθεση οξύνεται. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης σε ένα άτυπο debate, με συνεντεύξεις τους σε διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφέρθηκαν στον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας την… παρακαταθήκη του.

Στον καβγά των δύο, ήρθε και το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ηλεία, «εμείς μιλάμε για το μέλλον και αφήνουμε τους άλλους να τσακώνονται για το παρελθόν».

Το «φυτίλι» άναψε μετά την παρουσίαση του «Συμβολαίου Αλλαγής» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με… άρωμα Ανδρέα Παπανδρέου. Τα συνθήματα, όπως «Ραντεβού με την ιστορία» και η εμφάνιση στο τέλος της λέξης «αλλαγή» με τεράστια γράμματα σε πράσινο φόντο δεν πέρασαν απαρατήρητα και σχολιάστηκε ότι παρέπεμπαν στην εποχή του Παπανδρέου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας με όσα κάνει προσπαθώντας να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του, γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Το λέω διότι ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, ζούμε σε μία άλλη εποχή. Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολλά στον ελληνικό λαό. Πρόσφερε το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν πριν από το 1981. Όμως, τώρα είναι το 2023, και πρέπει να τοποθετηθούμε για τη σύγχρονη Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και γενικά ο ελληνικός λαός θέλουν λύσεις. Οι λύσεις δεν δίνονται με τα συνθήματα και ιδιαίτερα όταν έρχονται από πρόσωπα τα οποία έχουν χτυπήσει λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ. Τα πρώτα χρόνια έχοντας αναλάβει μία χρεοκοπημένη Ελλάδα από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έπαιζαν τα παιχνίδια του λαϊκισμού μέχρι να κατακτήσουν τη θέση της εξουσίας. Τα προηγούμενα, δε, χρόνια οι παλαιότερες γενιές θυμούνται ποιοι έστειλαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα για έλλειψη αξιοπιστίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νίκο Ανδρουλάκη κινήθηκε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «τυμβωρύχος είναι ο κ. Τσίπρας γιατί και πριν από το 2015 προσπαθούσε να μοιάσει στον Ανδρέα Παπανδρέου, όμως οι πολιτικές του επιλογές όταν κυβέρνησε δεν είχαν καμία σχέση ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με την Αριστερά. Ο άνθρωπος που επέλεξε την πρώτη φορά Αριστερά να κυβερνήσει με τον κ. Καμμένο και να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, δεν έχει να μας πει απολύτως τίποτα».

«Σήκωσε το γάντι» ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το… γάντι που του έριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου την Πέμπτη είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να κατανοήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα.

«Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη «να σεβαστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και τον ακολούθησαν, ήταν συνοδοιπόροι του, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να το σεβαστεί αυτό. Και αυτό πρέπει να αποτελέσει, όχι ένα στοιχείο που θα μας χωρίζει, αλλά ένα στοιχείο που θα μας ενώνει».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ας αφήσουμε λοιπόν τα θέματα της αισθητικής, αν είχα πράσινο ή κόκκινο φόντο την ώρα που μιλούσα και κατέθετα την πρόταση με τα 11 σημεία και ας πάμε στην ουσία. Με ποια από τα 11 σημεία που κατέθεσα διαφωνεί ο κύριος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ. Διότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να κληθούμε να πάρουμε σοβαρές ευθύνες και αποφάσεις για το μέλλον της χώρας».

Επανήλθε ο Νίκος Ανδρουλάκης: Γραφικός και πλαστογράφος ο Τσίπρας

Νέα απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο OPEN και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «γραφικό και πλαστογράφο» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία αλλά στο να πηγαίνουμε στην πλαστογράφηση της σύγχρονης ιστορίας, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, καταντάει γραφικό. Εγώ ηγούμαι του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή είναι η νεότερη ιστορία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και παρομοίασε τον Αλέξη Τσίπρα με τη λαϊκή φράση  «με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω».

«Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου στο κόμμα τους. Ανδρέας Παπανδρέου και Πρέσπες του Αιγαίου δεν πάνε μαζί», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Tα συνθήματα για την «αλλαγή» δεν αποτελούν ιδιοκτησία κανενός

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με τα συνθήματα της δεκαετίας του ’80», ο κ. Τσίπρας σχολίασε εκ νέου από την Άρτα ότι τα συνθήματα αυτά για την «αλλαγή» δεν αποτελούν «ιδιοκτησία κανενός, ανήκουν σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» και πως «αν είναι επίκαιρα, ευθύνεται η Δεξιά που δεν άλλαξε». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη ξεπέρασε και τον πατέρα του, την τριετία ’90-93».

Μητσοτάκης: Εμείς μιλάμε για το μέλλον

Στον «καβγά» Τσίπρα – Ανδρουλάκη για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρθηκε από την Ηλεία, όπου περιοδεύει, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε μιλώντας σε κατοίκους της περιοχής «εμείς μιλάμε για το μέλλον και αφήνουμε τους άλλους να τσακώνονται για το παρελθόν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ας αφήσουμε κάποιους να ασχολούνται σε ποιον ανήκει η παρακαταθήκη του Ανδρέα, να γυρνούν στο 1981». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «θα πετύχουμε τη μεγάλη νίκη στις 21 Μαΐου αν μιλήσουμε περισσότερο, όχι για τους αντιπάλους μας, αλλά για το μέλλον αυτής της χώρας».

Ελευθερίου: Η επιμονή στον Ανδρέα Παπανδρέου είναι ένας τρόπος τα κόμματα να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους που “πήραν” από το ΠΑΣΟΚ

Ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κώστας Ελευθερίου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Μάνο Νιφλή, τόνισε πως «αυτή η αντιπαράθεση και αυτή η επιμονή για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ είναι ένας τρόπος αυτά τα κόμματα να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους που “πήραν” από το ΠΑΣΟΚ».

«Την περίοδο της κρίσης, ένα 75% των ψηφοφόρων του κόμματος διασκορπίστηκαν σε άλλες πολιτικές παρατάξεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πιο ευνοημένος. Ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε αυτήν την εκλογική εκτόξευση επειδή εισέπραξε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η αναφορά αυτή που γίνεται κατά καιρούς στην δεκαετία του ’80 και στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ένα απότοκο της κρίσης διότι η δυσχερής οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα, ήταν σε αντιδιαστολή με μία άλλη εποχή, στην οποία υπήρχε μία διαφορετικού τύπου πολιτική. Σε πρόσφατη έρευνα, βρήκαμε ότι περίπου το 35% των σημερινών ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι καλύτερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης είναι εκείνες του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι εντυπωσιακό ότι εν έτει 2023 μία κυβέρνηση της δεκαετίας του ’80 λογίζεται ως η καλύτερη κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Ελευθερίου.

«Στα δύο κόμματα που ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση στις εκλογές υπάρχουν ως υποψήφιοι βουλευτές τρεις πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ. Η κα Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Χρυσοχοϊδης. Άρα στην ουσία με έναν έμμεσο τρόπο η πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ είναι μία βασική επίδραση στον κομματικό ανταγωνισμό. Σίγουρα ο βαθμός επανοικειοποίησης αυτής της κληρονομιάς από την πλευρά του σημερινού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι και ένας όρος για την ανάκαμψή του» πρόσθεσε.

«Οι μετατοπίσεις του 2012 και του 2015 διαμόρφωσαν μία τάση. Το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ πέρασε στην κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό κομμάτι, αρκετά γερασμένο, παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και ένα κομμάτι πιο μετριοπαθές και πιο δεξιόστροφο πέρασε στην ΝΔ. Αυτή η αντιπαράθεση και αυτή η επιμονή για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ είναι ένας τρόπος αυτά τα κόμματα να συσπειρώσουν αυτούς τους ψηφοφόρους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως ο βασικός κληρονόμος της λογικής που διέτρεχε το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, ενώ το σημερινό ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αντιπαρατεθεί με αυτήν την προσέγγιση. Σήμερα υπάρχει μία αντιστροφή ρόλος. Την δεκαετία του ’70 η Αριστερά κατηγορούσε τον ΠΑΣΟΚ ότι της έκλεψαν τα συνθήματα, την παράδοση, την πολιτική για να κερδίσετε τις εκλογές. Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως η συνέχεια του σημιτικού ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο κ. Ελευθερίου.


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram