Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών: Τι συζητήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο – Οι ατάκες, τα πηγαδάκια και όλο το παρασκήνιο

Χαμόγελα αμηχανίας, τυπικές χειραψίες αλλά και ατάκες για να… σπάσουν τον πάγο ήταν εκείνα που κυριάρχησαν στο Προεδρικό Μέγαρο ...



Χαμόγελα αμηχανίας, τυπικές χειραψίες αλλά και ατάκες για να… σπάσουν τον πάγο ήταν εκείνα που κυριάρχησαν στο Προεδρικό Μέγαρο όταν έφτασαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη σύσκεψη υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πολλά ήταν και τα παραλειπόμενα κατά τη διάρκεια της 30λεπτης σύσκεψης όπου επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, οδεύοντας πλέον ολοταχώς προς τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ανέλαβε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιάννης Σαρμάς.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας, στις 10.49. Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, τού προκάλεσε έκπληξη το άδειο τραπέζι και είχε μια σύντομη συζήτηση με τους πρακτικογράφους. «Τι; Μόνος μου θα είμαι;» τόνισε χαμογελώντας και κοιτώντας το ρολόι του.

Αμέσως μετά έφτασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είχε μια θερμή χειραψία ώσπου να φτάσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έφτασε τρίτος και χαιρέτησε τους κ.κ. Τσίπρα και Βελόπουλο στους οποίους απευθύνθηκε λέγοντας «τι γίνεται; Καλημέρα».

Νίκος Ανδρουλάκης

Στη συνέχεια έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτησε όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν μάλιστα έφτασε η στιγμή να χαιρετήσει τον Αλέξη Τσίπρα τού είπε:  «Αλέξη, τι γίνεσαι;» ενώ πηγαίνοντας να καθίσει, ακούστηκε να λέει ότι «κάποιος άργησε μου φαίνεται», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντάει γελώντας «εγώ ήρθα νωρίτερα από όλους».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν εκείνος που είχε αργοπορήσει και έφτασε στη σύσκεψη στις 11:01 το πρωί. Με το γνωστό χιούμορ του και χαμογελώντας εξήγησε ότι «ήταν ένα τουριστικό λεωφορείο εδώ και άργησα».

Τι είπαν στη σύσκεψη Μητσοτάκης και Τσίπρας

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του  είπε ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό» και πρόσθεσε ότι «καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα».

Οι προτάσεις Ανδρουλάκη για τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας και Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης επιβεβαιώθηκε και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και συμφώνησαν στη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ανδρουλάκης Προεδρικό

Τα θέματα που έθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο κ. Βελόπουλος έθεσε δυο ευαίσθητα θέματα. Καταρχήν επισήμανε το θέμα της επιλογής των υπηρεσιακών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας λέγοντας ότι πρέπει να είναι άτομα με εμπειρία για να μπορούν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη τουρκική απειλή. Επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης φαίνεται να συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Προχωράμε δυνατά για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ

«Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για τον σχηματισμό εκλογικής υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα, που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα, να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τις εκλογές της Κυριακής. Έτσι οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 Ιουνίου και εκεί θα δώσουμε όλοι την μάχη», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του φτάνοντας στην έδρα του ΚΚΕ, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Προχωράμε δυνατά για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σημείωσε ότι μόνο το ΚΚΕ θα είναι η πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που θα την στηρίξουν και πάλι, όπως είπε.

Αναφερόμενος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τόνισε ότι απαιτείται η μεγίστη συσπείρωση δυνάμεων για να καταγράψει το ΚΚΕ, όχι μόνο το 7,2%, αλλά πολύ περισσότερο. «Τέτοια ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και απηύθυνε κάλεσμα να ψηφίσουν το ΚΚΕ και όσοι το σκέφτηκαν αλλά δεν το έπραξαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. «Είμαστε αισιόδοξοι, θα πάμε μπροστά», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Η πρόταση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για debate και η… παρέμβαση Βελόπουλου

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Βελόπουλος βγήκαν μαζί από το Προεδρικό Μέγαρο μετά το τέλος της σύσκεψης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός debate πριν από τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ο κ. Βελόπουλος βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο στεκόταν ανάμεσα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρόταση του κ. Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη για ένα debate μεταξύ τους. Τότε παρενέβη ο κ. Βελόπουλος, λέγοντας: «τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους αρχηγούς, όχι οι δυο σας». Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν απάντησε σε καμία από τις… δύο προτάσεις.

Γιατί έμειναν πίσω Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας

Λίγο πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Βελόπουλο κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ έμεινε τελευταίος μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να του συμπαρασταθεί καθώς εξαιτίας του προβλήματος με το πόδι του δεν μπορεί να περπατάει σε γρήγορο ρυθμό. Έτσι, ο κ. Κουτσούμπας έμεινε πίσω για να μην περπατάει μόνος του ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Κουτσούμπας Ανδρουλάκης

Ανέλαβε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ο Γιάννης Σαρμάς

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 13:00 ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιάννης Σαρμάς, ο οποίος και ανέλαβε νέος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός μέχρι τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η κυρία Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε: «Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά ως Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο.


Πηγή: enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram