Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους – Τα πρόστιμα

Aντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για εμπρόθεσμη ...



Aντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος.

Την ίδια ημερομηνία λήγει και η προθεσμία υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων. Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα δοθεί νέα παράταση, ενώ από αυτές θα κριθεί και το αν ο φορολογούμενος δικαιούται να λάβει το νέο Market Pass.

Μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στην ΑΑΔΕ 6.007.987 φορολογικές δηλώσεις.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Ετσι οι όποιες διαγραφές, συμπληρώσεις η διορθώσεις στους κωδικούς της δήλωσης μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμο εφόσον οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβληθούν έως τις 31 Αυγούστου 2023 οπότε και λήγει η προθεσμία για τις αρχικές.

Μαζί με την νέα φορολογική δήλωση Ε1 συνυποβάλλονται εφόσον υπάρχει υποχρέωση το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3.

Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Συνεπώς ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή αλλά αρκεί να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά και στα οποία διαπίστωσε λάθη, κενά ή παραλείψεις.

Για παράδειγμα εάν στην αρχική δήλωση δεν έχει συμπληρώσει τους κωδικούς 049-050 των ηλεκτρονικών αποδείξεων θα έχει τη δυνατότητα να τους συμπληρώσει στην τροποποιητική δήλωση γλυτώνοντας την πληρωμή έξτρα φόρου.

Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπληρώσει στα έντυπα Ε2 ή και Ε3 θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές και μετά να κάνει τις διορθώσεις στο έντυπο Ε1 της δήλωσης.

Η νέα δήλωση που θα προκύψει μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση, θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης.

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.

Αν όμως υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Επίσης δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης π.χ. σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου που δεν επηρεάζει το ύψος του φόρου.

Αναλυτικά τα πρόστιμα

Όσον αφορά στα πρόστιμα σε εκείνους που δεν θα υποβάλλουν εμπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση είναι:

  • 100 ευρώ για μη επαγγελματίες
  • 250 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram