Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά– Πότε θα πληρωθεί η 1η δόση – Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα»

Νωρίς – νωρίς θα κοινοποιηθούν φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπολογίζεται πως οι υπόχρεοι του φόρου θα μάθουν τι έχουν...



Νωρίς – νωρίς θα κοινοποιηθούν φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς υπολογίζεται πως οι υπόχρεοι του φόρου θα μάθουν τι έχουν να πληρώσουν περί τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου.

Έτσι, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Απριλίου. Μοιραία οι δόσεις για την εξόφληση του φόρου θα ανέβουν στις 11 από 10 που ήταν πέρυσι καθώς δεν αλλάζει η ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης, η οποία και θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Αλλά το ότι θα αναρτηθούν νωρίτερα τα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα αυξηθούν σε 11 οι δόσεις, δεν είναι οι μόνες αλλαγές που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ.

Βάσει των νέων διατάξεων, οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα ή θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να υποβάλουν το Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024 και όχι έως και 31 Μαρτίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση 10%

Ακόμη, από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σταθερά σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους.Διορθώσεις, προσθήκες και διαγραφές στα στοιχεία των ακινήτων που εμφανίζονται στο Ε9 θα πρέπει να γίνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους. Ως γνωστόν, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο Ε9.

Αυτή την στιγμή πάντως «τρέχει» η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, οι οποίες αφορούν στην έκπτωση 10% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων: Όσοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν την συγκεκριμένη έκπτωση έχουν μόνον λίγες ώρες στην διάθεσή τους, καθώς θα πρέπει να υποβάλλουν την σχετική αίτηση μέχρι και αύριο 1η Μαρτίου.

«Κούρεμα» φόρου μπορούν να διεκδικήσουν μόνον όσοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.«Κερδισμένοι» μοιάζει να είναι εκείνοι που υποχρεώνονται να ασφαλίσουν την κατοικία τους, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που κάποιος έχει λάβει ενυπόθηκο δάνειο. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί υπάρχει μια λεπτομέρεια που … κρύβει «παγίδα».

Προκειμένου κάποιος να καταστεί δικαιούχος της έκπτωσης του 10%, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ασφαλίσει το ακίνητό του έναντι φυσικών καταστροφών. Αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί, γιατί η οικία του θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για τρεις κινδύνους, δηλ. και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.

Και αν η ασφάλιση για σεισμό και πυρκαγιά φαντάζει λογική για όλους, ελάχιστοι και κυρίως όσοι διαμένουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και πάνω από τον πρώτο όροφο, δύσκολα θα έχουν φανταστεί ότι πρέπει να ασφαλίσουν και για τον κίνδυνο πλημμύρας το ακίνητό τους!

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιακή διαδικασία χορήγησης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες φυσικών προσώπων, που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, καθορίστηκε με Κοινή Απόφαση (Α. 1014/2024) του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, για το έτος 2024 και εφεξής, για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που έχουν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους, δηλ. σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα προβλέπεται:

  1. μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος
  2. αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τριών μηνών.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το τρέχουν χορηγείται μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα στο https://www.aade.gr/aitisi-horigisis-meiosis-enfia-asfalismenon-katoikion.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή χορηγείται κεντρικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα στοιχεία των ασφαλισμένων κατοικιών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι διασταυρώνονται με τα δεδομένα που έχουν παράσχει στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.



Πηγή: enikonomia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram