Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία ημέρα για την εξόφλησή τους – Έρχονται πρόστιμα από αύριο

Τέλος χρόνου για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2024.  Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να τα εξοφλήσουν...



Τέλος χρόνου για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2024.  Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να τα εξοφλήσουν έως σήμερα αλλιώς  θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα από αύριο. Μάλιστα οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τον υπολογισμό των τελών τα εξής:

Σύμφωνα με το www.pricefox.gr, τα τέλη κυκλοφορίας του κάθε οχήματος εξαρτώνται από την ημερομηνία ταξινόμησής του για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως τις 31.10.2010. Των οποίων τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος.
  • Τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά την 1.11.2010 ή αργότερα. Των οποίων τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος.

Παρακάτω οι πίνακες για κάθε κατηγορία ξεχωριστά κι αναλυτικά.

1η κατηγορία: Πρώτη ταξινόμηση οχήματος μέχρι και την 31.10.2010

Αυτή η κατηγορία χωρίζεται σε τρεις επιμέρους σύμφωνα πάλι με την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους. Κάθε επιμέρους κατηγορία έχει διαφορετικά τέλη.

Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης έως το έτος 2000.
  • Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης από το έτος 2001 έχω το 2005.
  • Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης από το έτος 2005 έως τις 31.10.2010.

Τα τέλη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυβισμό του κινητήρα

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2001 έως το 2005

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από το έτος 2006 έως 31.10.2010

 

 

2η κατηγορία: Πρώτη ταξινόμηση οχήματος από την 1.11.2010 κι ύστερα

Τα οχήματα αυτής της κατηγορίας χωρίζονται σε δύο επιμέρους κατηγορίες, πάλι σύμφωνα με την ημερομηνία ταξινόμησής του για πρώτη φορά. Κάθε επιμέρους κατηγορίας έχει διαφορετικά τέλη.

Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης από 1.11.2010 έως και την 31.12.2020.
  • Ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης από 1.1.2021 έως και σήμερα.
  • Τα τέλη υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο).

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από 1.11.2010 έως και την 31.12.2020

 

Πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα από 1.1.2021 έως και σήμερα

Τα πρόστιμα

 

Οι παραβάτες όμως  θα πληρώσουν οι παραβάτες αρκετά τσουχτερά πρόστιμα.Αναλυτικά:

  • Το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Το πρόστιμο θα είναι μηδενικό εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ

Στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι δεν θα τα  πληρώσουν

Δεν  θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας μεταξύ άλλων  τα Άτομα με αναπηρία, όπως και γονείς ΑμεΑ και όσοι έχουν θέσει  το όχημα  τους  πριν την 1/01/2024 σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ.

Σημειώνεται δε πως  η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους .Και μέχρι σήμερα μπορούν  οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  • Αρχικά θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» και να συνδεθούν με την εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Μετά θα πρέπει να επιλέξουν ή να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία
  • Θα πρέπει να καταχωρήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Θα πρέπει να δηλώσουν υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει θα να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος
  • Θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους και εάν είναι μοναδικός ιδιοκτήτης, τότε το σύστημα τους δίνει αριθμό αίτησης και τους ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, τότε ενημερώνονται για το αίτημά τους, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πάντως πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους. Το ποσό αυτό όμως αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα

Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να λειτουργήσει η πλατφόρμα για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα και μόλις ανοίξει η σχετική εφαρμογή   οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα myCAR αφού καταθέσουν πρώτα ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους και κάνουν άρση της ακινησίας του οχήματος τους.
  • Και μετά θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής:

-Για 1 μήνα, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες τα 2/12 του ποσού κτλ. Το ποσό δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτης του οχήματος.

-Ο μήνας μέσα στον οποίο θα δηλωθεί άρση ακινησίας μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα έγινε η διαδικασία.

-Αν είχε δηλωθεί το αυτοκίνητο σε ακινησία και την περασμένη χρονιά και στη συνέχεια έγινε άρση ακινησίας μόνο για έναν μήνα, πχ τον Δεκέμβριο του 2023, ο οποίος και πληρώθηκε, θα έπρεπε ως τις 31/12 να τεθεί εκ νέου σε ακινησία το όχημα, εφόσον δεν υπήρχε η διάθεση να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός το σύνολο του 2024 ή έστω οι δύο πρώτοι μήνες του έτους. Αν το όχημα δεν τέθηκε σε ακινησία και δεν πληρωθούν τα τέλη του 2024, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμου.


Πηγή: enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram