Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημ...Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Αξίζει να σημειωθεί στο πρώτο μέρος της συζήτησης απορρίφθηκε η ένσταση της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αποτελεί η εγγραφή 167 βουλευτών που ζήτησαν να λάβουν τον λόγο, ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες και οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Οι θέσεις των κομμάτων
Με το νομοσχέδιο, «η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Κτιστάκης. Σημείωσε ότι «αυτή η πορεία αποτυπώνεται σε ολόκληρο το σχέδιο νόμου και όχι μόνο στο Δ΄ μέρος, αυτό για τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο οποίο έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο ο δημόσιος διάλογος». Όπως είπε, τα δύο πρώτα μέρη ενδυναμώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μέρος ενισχύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, υιοθετώντας μάλιστα τη μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων των πρυτάνεων.

Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι «αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βάση τις ανάγκες και τις επιταγές τής σύγχρονης εποχής». Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη συνταγματικότητα των σχετικών άρθρων είπε ότι «το νόημα των διατάξεων του Συντάγματος προσδιορίζεται όχι από την προσωπική βούληση των συντακτών, αλλά αντικειμενικά, δηλαδή από την ένταξη και τη θέση τού συγκεκριμένου κανόνα στο όλο σύστημα της ισχύουσας έννομης τάξης, καθώς και από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και εν γένει συνθήκες». Το Σύνταγμα, προσέθεσε, επιδιώκει να αποκτήσει το στοιχείο της μακροβιότητας και με τις διατάξεις επιχειρεί να τυποποιήσει νομικά τον μακρύ ιστορικό σκοπό του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για προσπάθεια αντισυνταγματικής μεθόδευσης, καταστρατήγησης του Συντάγματος με απροκάλυπτα χαρακτηριστικά, εκ μέρους της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος πήρε το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, υπερασπιζόμενος την ένσταση.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η κυβέρνηση έχει «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας» όταν προσπαθεί να μας πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, «εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις καθώς δεν τα ονομάζει ιδιωτικά αλλά μη κρατικά και πως επιδιώκει την «ανωτατοποίηση των κολεγίων του ενός ορόφου».

«Για να μας πείσετε, ο κ. Πιερρακάκης μας είπε ότι το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ», είπε, ρωτώντας γιατί, εφόσον μπορεί να γίνει μια τέτοια ερμηνεία του Συντάγματος, δεν προχωρούσε τόσα χρόνια η κυβέρνηση τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τόνισε ότι η απάντηση είναι ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, για να υπογραμμίσει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν χωρεί καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 και διαστρεβλώνει το νόημα του και πως «για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι».

Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων επέκρινε την κυβέρνηση, ο εισηγητής του μειοψηφίας Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αποτελεί πολιτική επιλογή τής κυβέρνησης για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου «δόγματος Πισσαρίδη, που επιτάσσει τη μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι «απολύτως απέναντι σε κάθε μεθόδευση διάρρηξης του Συντάγματος» είπε ο αγορητής του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης. «Συνιστά πατριωτικό μας καθήκον η τήρηση του Συντάγματος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι δεν αρκεί να είμαστε μονάχα φρουροί του Συντάγματος, αλλά και σύγχρονοι διαμορφωτές του, πάντα θεσμικά, στην συζήτηση για την αναθεώρησή του», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Σε φραντσάιζ ”παραρτήματα”, που θα μοιάζουν με πανεπιστήμια και θα παροξύνουν μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων, δεν συναινούμε».

ΤΟ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση αγνοεί αυτούς που πραγματικά αφορά αυτό το «έκτρωμα» και επιλέγει να ακούει τον ΣΕΒ, τα επιμελητήρια και τις εργοδοτικές ενώσεις, είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά. Δεν ακούτε την πραγματική πλειοψηφία είπε η κυρία Κτενά, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Η Ελληνική Λύση

Χαίρει «ιδιαίτερης ερμηνείας» ότι το άρθρο 16 περιέχει το ρήμα «απαγορεύω» και το επίρρημα «αποκλειστικά» (από δημόσια ιδρύματα) ρώτησε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κων/νος Μπούμπας. Θέλετε να ξεκινήσετε μία συζήτηση περί της αναθεώρησης του άρθρου 16; Ξεκινήστε την, με τις 180 και 200 ψήφους που χρειάζεται, και με τις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, όπως προστάζει ο νομοθέτης, είπε ο κ. Μπούμπας.

Η Νέα Αριστερά
Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων καθηγητών, ερευνητών, φοιτητών αλλά και αποφοίτων είπε η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη. Θέλετε μπίζνες ακόμα και εάν είναι να παραβιαστεί το Σύνταγμα οι νόμοι και το κράτος δικαίου, προσέθεσε η κυρία Τζούφη, το κόμμα της οποίας κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, όπως νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΚΟ Νίκη.

Οι Σπαρτιάτες
Πολλοί επικαλούνται το Σύνταγμα «α λα καρτ» είπε ο αγορητής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Ιωάννης Κόντης. «Υπάρχουν κάποιοι που μας πάνε στο εκλογοδικείο και θέλουν να μοιράσουν τις έδρες μας σαν τραπουλόχαρτα […] Να είμαστε υπέρμαχοι του Συντάγματος πάντοτε και όχι όποτε μας συμφέρει, είτε ιδεοληπτικά είτε επειδή … είναι οι Σπαρτιάτες… ρίχτους στην καταβόθρα» είπε ο κ. Κόντης.

Η Νίκη
Η αγορήτρια της ΚΟ Νίκη, Ασπασία Κουρουπάκη ρώτησε εάν είναι σύμφωνο με την αρχή τής διάκρισης των εξουσιών, η κυβέρνηση να νομοθετεί αντίθετα στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν επί της συνταγματικότητας ενός τόσο σοβαρού ζητήματος όπως η λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ; Ποιος ασκεί τη δικαστική εξουσία σε αυτή τη χώρα; Οι δικαστές ή οι βουλευτές; είπε η κυρία Κουρουπάκη

Η Πλεύση Ελευθερίας
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα καταψηφίσουμε ό,τι προσκρούει στην προϋπόθεση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευση, δηλαδή εν προκειμένω ό,τι αφορά ιδιωτικοποίηση μέσω διδάκτρων της ανώτατης εκπαίδευσης, και θα υπερψηφίσουμε ό,τι αφορά ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Τοποθετούμενη ως εισηγήτρια του κόμματός της στο νομοσχέδιο, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα επανέρχεται στη «δέσμευση» της κυβέρνησης, «ότι πια δεν μιλάτε για υπέρβαση του Συντάγματος ούτε για υπερσυνταγματικής ισχύος ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά μιλάτε για νομοθέτηση στο πλαίσιο του Συντάγματος [..] Και θα επανέλθουμε την ώρα που άλλοι θα σας καλούν να αναθεωρήσετε το Σύνταγμα..» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.grInstagram Follow on Instagram