Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Πολιτικός διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας σήμερα με φόντο τα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, βρίσκεται ήδη στην Τουρκία, όπου σήμερα θα διεξαχθούν στην Άγκυρα συνομιλίες με...



Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, βρίσκεται ήδη στην Τουρκία, όπου σήμερα θα διεξαχθούν στην Άγκυρα συνομιλίες με τον ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ. Η συνάντηση έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν χθες για την Σμύρνη και για τα σύνορα της καρδιάς του, πριν από μερικές ημέρες.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας για άλλη μια φορά σήμερα στη Σμύρνη, την πόλη της νίκης στον εθνικό αγώνα και την πύλη της Ανατολίας. Πλησιάζουμε στην επούλωση των πληγών της Σμύρνης, η οποία, οδηγώντας τον εχθρό στη θάλασσα, διέλυσε όχι μόνο τα μαύρα σύννεφα πάνω από το κεφάλι της, αλλά και τις φιλοδοξίες για προδοσία ενάντια στην ανεξαρτησία της πατρίδας. Απελευθερώθηκε από τον εχθρό πριν από έναν αιώνα, αλλά δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τους εχθρούς για μεγάλο χρονικό διάστημα» έλεγε χθες ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση στην Σμύρνη, εξυμνώντας τις σφαγές των Ελλήνων, χωρίς όμως να τους κατονομάσει.

Μερικές ημέρες νωρίτερα θυμόταν τα σύνορα της καρδιάς του λέγοντας ότι «Η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από τα σύνορά της» για να συμπληρώσει ότι «Η χώρα μας είναι η καρδιά μιας μεγαλύτερης γεωγραφίας από το Αιγαίο μέχρι και την Ασία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν εγκατέλειψε ποτέ τις επεκτατικές του βλέψεις, απλά μείωσε την ένταση της ρητορικής του. Ωστόσο, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, μιλώντας προς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του επεσήμανε – και όχι τυχαία – ότι «Η Τουρκία είναι η καρδιά μιας μεγαλύτερης γεωγραφίας, από τα Βαλκάνια μέχρι και την Κεντρική Ασία, από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι και την βόρεια Αφρική, από το Αιγαίο μέχρι και τη νότια Ασία. Αυτή η καρδιά μας δίνει δύναμη και δίνει ελπίδες σε όλα μας τα αδέλφια και φίλους μας για εκείνες τις περιοχές».

Σε αυτό το κλίμα, με το ενδιαφέρον στραμμένο κυρίως στο Αιγαίο και την διατήρηση της ηρεμίας του τελευταίου έτους, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ (Burak Akçapar).

Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου.

Θα ακολουθήσουν στις 11 Απριλίου τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στις 15 η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Κ. Φραγκογιάννη Μ. Ακτσαπάρ, με κύρια επιδίωξη την προώθηση της θετικής ατζέντας, πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

Κι αν η διατήρηση του κλίματος ηρεμίας είναι το ζητούμενο, η Τουρκία κάθε άλλο παρά εν υπνώσει βρίσκεται. Οι επιδιώξεις της να γίνει η περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το κέντρο αναφοράς των ισλαμικών χωρών ποτέ δεν βγήκαν από την ατζέντα.

Κάτι που φάνηκε υπέρ το δέον στις δηλώσεις Ερντογάν εναντίον του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «έχει κερδίσει μια θέση δίπλα στον Χίτλερ, τον Μουσολίνι και τον Στάλιν».

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχθεί ηθικά κηρύγματα από τον Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει τους δολοφόνους και τους βιαστές μιας τρομοκρατικής οργάνωσης όπως η Χαμάς, αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων, σφαγιάζει Κούρδους στη χώρα του και καταστρέφει αντιπάλους του καθεστώτος και δημοσιογράφους», απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε μία ιστορική δήλωση, αφού είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγορεί ωμά την Τουρκία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, με μία Τουρκία που κάθε άλλο παρά διαλλακτική δείχνει, έχοντας ως παρακαταθήκη την υπογραφείσα Διακήρυξη των Αθηνών, η έμπειρη διπλωμάτις Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου προσέρχεται στην Άγκυρα, με κύρια επιδίωξη την προώθηση όλων εκείνων των ζητημάτων που μπορούν να βρουν πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας οι δύο χώρες, αφήνοντας την «σκληρή ατζέντα» για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, σε δύο μήνες από σήμερα.


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram